Tipy na víkend v Plzeňském kraji: otevřené letiště Líně nebo Ledová Plzeň

Tento víkend můžete můžete navštívit letiště Líně, zúčastnit se akce Ledová města anebo si zatančit na dvou velkých plesech. Podívejte se na naše tipy.

Výstava v mázhauzu

V Plzni v těchto dnech můžete zajít na výstavu, která představuje činnost neziskové organizace Rozběháme Česko. Ta si v letošním roce dokonce připsala český rekord co se týče počtu běžců, kteří vyběhli v rámci jednoho dne.

Ledová města

Akce Ledová města je připravena pro rodiny či dětské kolektivy v pěti městech republiky. Program tvoří zajímavá a atraktivní místa, která mohou účastníci navštívit od pátku 3. února do neděle 5. února. Ledová Plzeň nabízí zvýhodněné vstupné do známých institucí jako jsou zoo, Techmania, historické podzemí a další. Vstupenkou je tzv. Ledová karta, která je k vyzvednutí do páteční 18. hodiny v Turistickém informačním centru na Náměstí republiky.

Ornitologická vycházka

V sobotu 4. února můžete vyrazit na ornitologickou vycházku. Procházka stříbrskou krajinou podél Mže a Úhlavky k příležitosti Světového dne mokřadů začíná v 9:45 a koná se v rámci Světového dne mokřadů, který každoročně připadá na 2. února. Po procházce můžete zavítat také do Městského muzea ve Stříbře, které bude při této příležitosti mimořádně otevřeno.

Den otevřených hangárů

Na sobotu 4. února je připraven Den otevřených hangárů na letišti v Líních. Na programu je soutěž o vyhlídkové lety nebo statické ukázky letadel - mezi nimi např. i lehký bojový letoun L-39 Albatros. Otevřené bude muzeum historických letadel v Hangáru 3, kde jsou k vidění letadla jako Harvard nebo Stearman.

Čtěte také

Vstupné je dobrovolné, občerstvení a parkování bude na místě zajištěno. Vjezd do areálu letiště bude možný přes bránu v Červeném Újezdě i přes bránu v Nové Vsi.

Program:

11:00 zahájení PARA provozu

11:30 - 14:30 výsadky a vyhlídkové lety

14:30 symbolický živý had na podporu letiště

XVIII. reprezentační ples Plzeňského kraje

Po dvouleté covidové pauze se do nadcházející plesové sezóny vrací reprezentační ples Plzeňského kraje. Jeho 18. ročník se uskuteční opět v Parkhotelu v Plzni v sobotu 4. února od 19:30. Návštěvníci plesu se tentokrát přenesou do slavného francouzského kabaretu Moulin Rouge. Moderátory galavečera budou Roman a Petra Vojtkovi. O muziku se postará Big Band Felixe Slováčka, sourozenci Anička a Felix Slováčkovi a Monika Absolonová. Návštěvníci plesu se mohou těšit na taneční vystoupení na téma Kabaret, Moulin Rouge nebo Chicago v choreografii Petry Parvoničové. Večer zpříjemní také skupina Caribe.

13. reprezentační česko-německý ples

Již po třinácté vás v sobotu 4. února od 20 hodin přivítá Česko-německý ples v krásném prostředí Měšťanské besedy. Při příchodu vás uvítají sklenkou sektu a pak už můžete vířit na parketu v rytmu hudby orchestru Miroslava Novotného. Ples zahájí slavnostní předtančení, nebude chybět čokoládová dámská volenka, taneční host z Bavorska a bohatá tombola. K plesu patří dobré jídlo a pití, nebudou chybět ani bavorské vdolečky.  Hudbu k tanci a poslechu v atriu nabídne duo Harmonie. Plesem dvojjazyčně provede Bára Procházková.

Otužilci na Boleváku

Na pláži Ostende u Velkého Boleveckého rybníka v Plzni se v neděli od 14 hodin uskuteční Karneval otužilců. Návštěvníky čeká odpoledne plné masek a otužování, o kterém se dozví mnoho informací. Výtěžek z akce dostane Nízkoprahové centrum Atom.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.