Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Noc s operou, Bahna nebo Ameriky na náplavce

23. červen 2022

Tento víkend čeká lochotínský amfiteátr po covidové pauze Noc s operou. Hamr v Dobřívě zve na Den tradičních kovářských technologií a na tankodromu Bahna u Strašic je připraven Den pozemního vojska.

Noc s operou

Pro milovníky opery i nevšedních zážitků chystá Divadlo J. K. Tyla již šestý ročník zcela mimořádného projektu Noc s operou. Příznivci velkolepé akce se po dvou zrušených ročnících dočkají dvojitého zážitku. V pátek 24. června 2022 se v prostředí Amfiteátru Lochotín představí Verdiho operní drama Macbeth.

Noc s operou 2019

Skotského šlechtice Macbetha ztvární Martin Bárta, který se s touto rolí setkal nejen v plzeňském divadle, ale také na scéně Národního divadla v Praze. Jako jeho ctižádostivá manželka lady Macbeth vystoupí plzeňská sólistka, držitelka Ceny Thálie Ivana Veberová. Hostem šestého ročníku Noci s operou bude v neděli 26. června 2022 muzikál Elisabeth. Začátky obou představení jsou ve 20:30.

Do Besedy míří Stromboli v původní sestavě

Stromboli

Na zahradě Měšťanské besedy zahraje v pátek 24. června skupina Stromboli a to v původní sestavě, kterou s kytarovým géniem Michalem Pavlíčkem tvoří zpěvačka Bára Basiková, bubeník Klaudius Kryšpín, baskytarista Jiří Veselý a klávesistka Vendula Kašpárková. Koncert v Plzni bude jednou z posledních zastávek letošní šňůry.

V případě nepříznivého počasí se koncert přesune do vnitřních prostor. Začátek je v 19:30.

Den tradičních kovářských technologií

Den tradičních kovářských technologií

Výroba nářadí a nástrojů bude námětem akce, která se v sobotu 25. června uskuteční na Vodním hamru v Dobřívě. Po celý den budete mít možnost sledovat při práci kováře Jaroslava Veselého z Dřínova u Zlonic, a to od návrhu jednoduchého nástroje až po finální výrobek. Funkčnost kovaného nářadí přímo u hamru vyzkouší tesař František Ungr z Kvaně u Zaječova. Program poběží od 9 do 17 hodin.

Slavnosti kaše v Horažďovicích

Mírové náměstí se v sobotu 25. června opět promění ve středověké tržiště plné rytířů a kejklířů. Slavnosti se konají jako vzpomínka na obléhání města, při kterém zde v roce 1307 zemřel český král Rudolf Habsburský, přezdívaný pro svou šetrnost a střídmost v jídle Král kaše. Součástí celodenní akce (9:00 – 23:30) je např. soutěž o nejlepší vařenou kaši či soutěž o největšího jedlíka.

Den pozemního vojska – Bahna 2022

30. Den pozemního vojska Bahna

Největší společná ukázka současné i historické vojenské techniky v Evropě v Zadních Bahnech u Strašic proběhne v sobotu 25. června od 9 do 16 hodin. Kluby vojenské historie inscenují ukázky z dramatických a vojensky zajímavých okamžiků z první světové války, z válečné operace na východní či západní frontě nebo na území protektorátu. Jako tradičně i v letošním ročníku bude účinkovat pásová a kolová technika z Muzea na demarkační linii v Rokycanech. Hlavní téma bude tradičně obrana České republiky. Ukázky boje budou zaměřeny na to, jak jsou naše těžké jednotky připravovány a cvičeny k obraně země.

Ameriky v Plzni

Zveme vás na třetí ročník víkendového srazu amerických automobilů s názvem Ameriky v Plzni, který se uskuteční v Plzni na Náplavce. Můžete se těšit na skvělou atmosféru, krásná americká auta i motocykly, stylovou muziku a dobré jídlo. Přijít můžete v sobotu 25. června mezi 10. a 16. hodinou.

Dveře jízdárny dokořán 2022

Pokračuje cyklus koncertů v jízdárně ve Světcích u Tachova. V neděli 26. června zahrají Czech Sax Quartet & David Eben & KrisKros a capella. Začátek koncertu je v 15 hodin.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio