Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Noc kostelů, Mezinárodní folklorní festival i Historický víkend

9. červen 2022

Tento víkend je opravdu nabitý tradičními akcemi. Koná se Noc kostelů i Víkend otevřených zahrad. A především se můžete po covidové pauze těšit na Historický víkend a Mezinárodní folklorní festival.

Mezinárodní folklorní festival CIOFF®

Čtěte také

K červnu v Plzni už neodmyslitelně patří Mezinárodní folklorní festival CIOFF®. Ten je od roku 1997 místem setkávání milovníků folkloru a lidového umění a každým rokem přivádí do Plzně dvacítku dospělých i dětských folklorních souborů z celé republiky i ze zahraničí. Kromě scény U Branky se letos poprvé zastaví také v selském dvoře U Matoušů v Bolevci. Na festivalu se letos předvedou plzeňské soubory Jiskra či Mladina, ale také národopisný soubor z Postřekova či folklorní soubory ze Španělska, Slovenska nebo Bosny a Hercegoviny. Kompletní program a další informace najdete na www.mffplzen.eu.

Historický víkend

Už pošestadvacáté se Plzeň přesune v čase daleko zpátky a do ulic vyrazí strašidla. Tentokrát se stroj času přetočí do časů Jana Lucemburského, do roku 1322, kdy se prvorozená princezna Markéta Lucemburská zasnoubí s vévodou Jindřichem Dolnobavorským. Na náměstí Republiky vyrostou dvě scény, v Proluce pak interaktivní scéna dětská. Mlýnská strouha ožije táborem rytířů s družinami, kovárnou či lazebnou. K vidění budou jezdecké dovednosti, dravé ptactvo, psí smečka, bude se šermovat, tančit, kejklovat a zpívat. Součástí akce bude i tržiště, kde potkáte krále Jana s družinou, a největší šťastlivci možná usednou i k jeho stolu. V sobotu ve 14 hodin projde městem tradiční průvod účinkujících a za soumraku se na svůj Vejšlap vydají strašidla. Historický víkend je přístupný zdarma. Podrobný program najdete na webových stránkách www.nadace700.cz.

Noc kostelů

Už po čtrnácté se otevřou kostely a modlitebny v tajuplném čase noci, aby nejen ukázaly své prostory, ale nabídly také kulturní program nebo vydaly svá tajemství.

Katedrála sv. Bartoloměje v Plzni

Katedrála sv. Bartoloměje zve například na prohlídku kůru a rekonstruovaných varhan nebo na koncert České písně. Ve františkánském kostele bude fungovat čajovna a zazpívá tu sbor Resonance. Korandův sbor zase zve na trochu folku a swingu: vystoupí tu Janek Eret Trio a kapela VanSwing. Kostelík U Ježíška opět otevře svou kryptu nebo rozezní zvon pro děti. A v kostele na Chodském náměstí zahraje Codabrass kvintet.

Program jednotlivých míst naleznete na www.nockostelu.cz.

Víkend otevřených zahrad

Druhý červnový víkend se opět otevřou běžně nepřístupné zahrady. Otevřená pro veřejnost bude Luftova zahrada v Doudlevcích, arboretum Sofronka, kde budou probíhat oblíbené Včelí dny, navštívit bude možné i vodní zahradu pod hrází Velkého Boleveckého rybníka. V neděli od 15 do 18 hodin doporučujeme návštěvu nové komunitní zahrady Mezigeneračního a dobrovolnického centra TOTEM Doubravka, kterou významně podpořil Nadační fond Zelený poklad. Tradičně se otevírá klášterní zahrada na Jiráskově náměstí, což bude na dlouhou dobu poslední možnost před rekonstrukcí zahradu navštívit. Podrobný program pro celou Českou republiku najdete na www.vikendotevrenychzahrad.cz.

Dny šumavského trojhradí

Na třech hradech Šumavského trojhradí (Kašperk, Velhartice, Rabí) se opět po několika měsících připravuje tematicky společný program. Speciální „kastelánské“ prohlídky budou tentokrát zaměřeny na novodobé opravy středověkých hradů. Kde je hranice mezi smysluplnou rekonstrukcí autentické památky a umělým kýčem?

HRAD RABÍ

Nejrozlehlejší hradní zřícenina v Čechách bude po celý víkend přístupná bez průvodce. V konírně na velkém nádvoří je ke shlédnutí výstava, která přibližuje proměnu jednotlivých částí hradního areálu a dokumentuje rekonstrukce, které na Rabí proběhly od sklonku 19. do počátku 21. století. Po oba dny (v 10.00, 12.30 a 14.30) se budou konat také speciální prohlídky hradu správě a opravách hradu s historičkou Hanou Rudovou. 

HRAD VELHARTICE
Na hradě Buška z Velhartic jsou pro tento víkend připravené speciální komentované prohlídky s emeritním kastelánem Petrem Mejstříkem. Prohlídky budou zaměřené na různé přístupy k opravě a obnově hradu s důrazem na praktické příklady oprav a obnovy přímo na Velharticích. V rámci prohlídky, která dá rovněž nahlédnout do práce kastelána, proběhne diskuze o tom, co se povedlo a co by se dnes už dělalo jinak. Začátky prohlídek jsou v sobotu od 11:00; 13:00 a 15:00 v neděli pak od 11:00 a 13:00. Délka prohlídky cca 60 minut. Rezervace není nutná.

Kašperk

HRAD KAŠPERK
Speciální prohlídka s kastelánem hradu Václavem Kůsem představí rizika, paradoxy nebo kontroverze při opravách středověkých zřícenin. Kastelánské prohlídky začínají po oba dny vždy v 11.00, 13.00 a 15.00 hodin. Délka prohlídky je 1,5 h., doporučujeme rezervaci na info@kasperk.cz. V sobotu 11. června navíc vystoupí na hradním nádvoří hudební skupinu Subulcus.

Škodaland Race Junior

Pro děti od čtyř do třinácti let přichystal městský obvod Plzeň 3 závod po vyznačené trase s překážkami a v nerovnoměrném terénu. Děti budou závodit v několika kategoriích a poběží se od bývalého kempu směrem k Borské přehradě, a pak podél břehu k jezírku a odtud zpět do kempu. Na trase dlouhé 1,1 km děti čeká patnáct překážek, které prověří jejich fyzickou i psychickou odolnost. Více informací na www.skodalandracejunior.cz. Akce se koná od 11 do 18 hodin.

Richard Müller v Plzni

Výjimečný talent, nezaměnitelné osobní charizma a jedinečný hlas dostanou možnost vyniknout ve Velké synagoze v Plzni Koncert začíná ve 20 hodin.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související