Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Nepomucké pivní slavnosti nebo Keltský den na Radyni

21. červenec 2022

Tento víkend můžete za bohatým programem do Horšovského Týna nebo do Nepomuku. Vítáni budete i na Radyni a připraveny jsou také koncerty vážné hudby.

Ve stříbrském muzeu je nově instalována výstava, která je zaměřena na svatby a vše okolo nich. Šaty, závoje, čelenky, boty nebo i svatební hostina, to vše je k vidění díky šikovným rukám pracovníků muzea a sběratelů historie Jarmily Strakové a Jiřího Sauka. A pokochat se tou nádherou, často starou více než 100 let, můžete až do 17. září.

Anenská pouť

Anenská pouť Horšovský Týn

Od 22. do 24. července bude Horšovský Týn žít svými městskými slavnostmi. Hlavní scéna vyroste v sadech Petra Bezruče a vystoupí na ní například Anna K., Luboš Pospíšil & 5P, Michal Hrůza a Kapela Hrůzy, Ondřej Ruml a Elis Mráz, Iron Maiden Tribute, Big Band Klatovy nebo Michal Tučný revival Plzeň. Chybět nebude ani historický jarmark, kejklíři, divadlo pro děti, filmová představení, střelecká soutěž nebo pouťové atrakce.

Nepomucké pivní slavnosti

Nepomucké náměstí v sobotu 23. července zaplní stánky více než dvou desítek malých pivovarů v čele s místní Zlatou Krávou. Ochutnat bude možné i zlatavý mok z pivovarů Matuška, Chříč, Raven, Proud a mnoha dalších. Připravena je i pestrá paleta pouličního občerstvení. Hudební program akce je tradičně pestrý, vystoupí Strašická Pohodovka, The Criketz, Švejk Band, Dum Doobie Doobie Band, The Apples a Pirates of the Pubs. Nebudou chybět ani pivní soutěže či anketa o nejlepší pivo. Vstup je zdarma, program poběží od 11 hodin do půlnoci.

Keltský den na Radyni

Na Radyni se v sobotu 23. července opět objeví Kelti a s nimi přijde i jejich hudba, válečnické zvyky nebo hry pro děti. Účinkuje keltský spolek Vousův kmen, nebudou chybět ani římští gladiátoři Viva Gladius a o dobovou hudbu se postará skvělá keltská kapela Dé Domhanaigh. K vidění budou řemesla z mladší doby železné a ukázky odlévání bronzu, keltsko-římská bitva, děti si budou moci vyzkoušet keramickou dílnu a vyvrcholením odpoledne bude oslava keltského svátku Lughnasad s obřadem a ohňovou show. Program začíná ve 13 hodin.

Markéta Schley Reindlová

Varhanní koncert

1. koncert 45. ročníku hudebního festivalu Kladrubské léto v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie proběhne v neděli 23. července. Na varhany zahraje Markéta Schley Reindlová. Začátek je v 18 hodin.

Viaggio musicale v Mladoticích

Prostory mladotické kaple Jména Panny Marie rozezní v neděli 24. července od 18 hodin barokní skladby v podání uskupení Viaggio musicale. Soubor tvoří V. Pelka – kontratenor, B. Plachá – harfa a J. Sycha – housle.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.