Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Mikulášské nadílky nebo Plzeň Design Week

2. prosinec 2022

Tento víkend je ve znamení Mikuláše, ale také dalších adventních trhů. V nabídce jsou i pěkné koncerty. Podívejte se na naše tipy.

Adventní trh v Blovicích

Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích zve na tradiční Adventní trh. Přijďte se svátečně naladit do malebných prostor zámku Hradiště. Uvnitř vás čekají vánočně vyzdobené interiéry a svátečně naladění prodejci. Zakoupit můžete jmelí, kávu, sýry, škvarky, perníčky, med, čokoládu, likéry a mnoho dalšího. Tradiční Adventní trh se koná v sobotu 3. prosince od 9 do 15 hodin.

Nebíčko a peklíčko na Rabí

Přijďte oslavit svátek sv. Mikuláše na hrad Rabí. V nebi plném andílků si pohrajete a zasoutěžíte v několika andělských zastaveních. U nebeské brány můžete pošeptat do ucha sv. Mikuláši svá tajná přání. Pro zlobivce je připraveno začouzené peklíčko v hradním sklepení. Již nyní si Lucifer s čertíky připravuje malá překvapení a také pilně zapisuje do Knihy hříchů všechny špatné skutky. Zváni jste v sobotu 3. prosince od 11 do 16 hodin.

Plzeň Design Week

V sobotu a v neděli 3. - 4. 12. proběhne v DEPO2015 Plzeň Design Week. Jeho součástí bude oblíbený trh s originální módou, šperky a doplňky MINT Market a nově také BookFest, který do Plzně přiveze na třicet nakladatelů s knihami, které v běžných knihkupectvích nenajdete.

MINT Market zaplní Autobusovou halu více než 50 značkami od nezávislých tvůrců z celých Čech. Najdete zde módu nejen na zimu, design, stylové oblečení pro děti, hračky, šperky, kabelky, obuv, bytové a oděvní doplňky, bio kosmetiku nebo svíčky. BookFest nabídne knihy určené pro širokou škálu čtenářů od dětských až po ty nejnáročnější, prostor dostanou rovněž literární a společensky angažovaná periodika. Knihám se věnuje také doprovodný program v podobě výstav. Workshopy budou na téma knižní vazba a výroba 3D vánočních přání nebo tisk na unikátních tiskařských strojích. Krom prodejních akcí bude připraven také živý program, který nabídne autorská čtení, prezentace knižních novinek i divadelní představení.

Advent v muzeu

Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici zve v sobotu 3. prosince na Advent v muzeu. Začátek je ve 14 hodin. Opět se bude jednat o zábavné a poučné odpoledne pro celou rodinu. V rámci akce se koná koncert souboru středověké hudby GUTTA od 14.30 hodin v refektáři. Dále se můžete těšit na tematickou výstavu - TRADICE VÁNOC, obchůzku s nadílkou Mikuláše a čerta, ukázku dřevořezeb z ateliéru paní Věry Sidorjakové, či adventní jarmark. Občerstvení zajišťuje ISŠ Jesenice a kreativní dílnu DDM Kralovice.

Mikulášská nadílka v ZOO

Druhá adventní sobota 3. prosince je v Zoo Plzeň určena především dětem. Od 15 hodin je pro ně připraveno čertovské odpoledne s mikulášskou nadílkou. Pak bude následovat komentované uspávání medvědů.

Mikulášská Radyně

Mikulášská Radyně

V neděli 4. prosince se na hradě Radyni uskuteční další ročník mikulášské nadílky. Samotný pán pekel Lucifer se svojí čertovskou družinou nachystá v hradní věži pro dětské návštěvníky zábavné hry a soutěže. Uvnitř hradního paláce se odehraje pekelná scéna s čertím strašením a hledáním hříšníků pro cestu do pekla. V pravý čas přijde svatý Mikuláš s andělem, který bude rozdávat balíčky s nadílkou.

Návštěvníci Mikulášské Radyně budou moci využít možnosti výstupu na vyhlídkovou hradní věž nebo se zahřát teplým čajem v Centru služeb pro turisty, kde bude zároveň připraveno tvoření pro děti. Nadílka proběhne ve 14 a 15:30.

Adventní půlhodinky

Druhá adventní neděle 4. prosince přinese v katedrále sv. Bartoloměje v Plzni varhanní improvizaci v podání Miroslava Pšeničky. Uslyšíte improvizace na adventní témata a čtení z Bible vztahující se k adventní době. Začátek je v 15 hodin.

Adventní koncert Ave Maria

Zváni jste také na adventní koncert plný známých skladeb slavných světových skladatelů, jejichž díla přednese sopranistka Miriam Čížková za varhanního doprovodu Štěpána Slavíka. Hostem koncertu jsou členové pěveckého souboru Svět kvítek. Tento nevšední zážitek si můžete vychutnat v neděli 4. prosince od 17 hodin v kostele sv. Mikuláše ve Spáleném Poříčí.

Rybovka

V neděli 3. prosince vystoupí v kostele svatého Jakuba Většího na Prusinách v Nebílovech pěvecký sbor Česká píseň. Uslyšíte Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby. Začátek je v 17 hodin.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související