Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Metalfest, oslavy Dne dětí, výstava východoněmeckých aut

3. červen 2023

Tento víkend se v Plzni koná Metalfest, probíhají oslavy Dne dětí, zajímavý program připravil hrad Švihov a opět je tu něco pro milovníky starých aut. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Český les s mobilem v kapse

Český les s mobilem v kapse

Startuje tradiční turistická hra Svazku Domažlicko. Jediné, co účastník hry potřebuje, je chytrý telefon s instalovanou čtečkou QR kódů. Ve hře je pak ihned prvním načtením kódu – buď z plakátu nebo z jakéhokoliv „cílového“ kódu. Mobil si pak sám pamatuje, kolik kódů ze hry načetl a pro výhru stačí 10 načtených cílů. Odměnou je opět jedinečná absolventská turistická vizitka z limitované edice. Letošním tématem jsou osobnosti regionu.

Noc kostelů

Více než stovka kostelů a modliteben se v pátek 2. června v Plzni a okolí zapojí do Noci kostelů. Jako obvykle se kostely nejen otevírají, ale také ožívají. Připraveny jsou prohlídky, výstavy, koncerty, přednášky i bohoslužby. Podrobný program všech zapojených kostelů najdete na webu www.nockostelu.cz.

Metalfest Open Air 2023

Ve dnech 2. - 4. června se koná Metalfest Open Air. Očekává se účast finské folkmetalové skupiny Korpiklaani, švédské kapely Ensiferum a také formací Beyond the Black, Insomnium, Megaherz, Crypta, Nanowar of Steel a Any Given Day. Program v Amfiteátru Lochotín začíná už v pátek v 11:30.

Švihovské hry

Švihovské Highland games

Horalské hry v prostorách švihovského hradu se konají v sobotu 3. června od 10 hodin. Disciplín je hned několik, například vrh kamenem, hod skotským kladivem nebo ikonická disciplína hod kládou. K tomu vás čeká i doprovodný program.

Den dětí v Olympii

Obchodní centrum Olympia Plzeň zve v sobotu 3. června na oslavu Mezinárodního dne dětí. Od 11 do 17 hodin si tu děti budou moci nejen hrát, bavit se a soutěžit, ale čeká tu na ně i dvanáct zajímavých maskotů – Mickey, Olaf, Tlapková patrola, kačer Donald, medvídek Paddington a další.

Den dětí s muzikálem DJKT

V sobotu 3. června se vydejte do parku za Plazou. Od 12 do 15 hodin si v parku za Plazou mohou děti vyzkoušet 12 úkolů především z muzikálových disciplín – zpěv, tanec a herectví. Stanoviště je postupně provedou celou pohádkou Co takhle svatba, princi? a děti, které posbírají plný počet razítek, se mohou zúčastnit losování o hlavní výhru – vstupenky na pohádku Co takhle svatba, princi?

775. výročí Šitboře

Požehnání věžních hodin a odhalení Janovy vyhlídky - i to mají na programu v sobotu 3. června v Šitboři na Domažlicku, kde si připomenou 775 let od první písemné zmínky o obci. Akce se koná na podporu záchrany kostela svatého Mikuláše.

Výstava vozidel DDR

Dvoutakti na kolejích

Masarykovo náměstí ve Stříbře hostí v neděli 4. června od 10 hodin přehlídku legendárních východních vozidel, koná se v rámci celostátního setkání majitelů a příznivců vozidel zn. trabant, wartburg, barkas a jejich předchůdců.

Součástí programu bude překvapení nejen pro jejich posádky, divácká soutěž elegance vozidel a nabídka drobných suvenýrů.

Posezení s Úsměvem

Posezení s Úsměvem

Zveme na tradiční setkání u Kapličky v Horní Bříze, které proběhne 3. června od 14 hodin. Těšit se můžete na bývalé a současné Úsměváky, Úsměváček, Zdeňka Bláhu, Konrádyho dudáckou muziku, Národopisný soubor Postřekov, Třemošenský orchestr Tremolo a další hosty. Vstup je dobrovolný.

Ruční sekání trávy

V neděli 4. června se koná ve Kdyni koná od 14 hodin soutěž v ručním sekání trávy. Klání sekáčů se tentokrát odehraje na farské louce. Porota hodnotí kvalitu pokosu, čas a umělecký dojem. Program moderuje loňský vítěz, tiskový mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio