Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Martinský trh, Juniorfest nebo Bonjour Plzeň!

4. listopad 2022

Tento víkend můžete vyrazit na Martinské trhy nebo si vybrat něco z pestré nabídky Junior festu. Podívejte se i na další tipy a pozvánky.

Martinský trh

Pátek / Na starý kolena band

Sobota / Staropražská štreka

Neděle / Semtex

Pondělí / Fregata

Úterý / Hop a Švavani

Středa / Přelet M.S.

Čtvrtek / Štreka

Pátek / Lignit

Martinské trhy na náměstí Republiky v Plzni začaly v úterý a potrvají do 11. listopadu. Desítky stánků, včetně bohatého občerstvení, jsou otevřeny od 9 do 18 hodin. Každý den odpoledne je připravené hudební vystoupení. Začátky jsou vždy v 15, 16 a 17 hodin.

Poslední trhy letošního roku už budou adventní, začínají 23. listopadu.

Juniorfest

Do Plzně, Domažlic, Dobřan, Přeštic, Horšovského Týna a nově také do Klatov míří v pátek 4. listopadu 15. ročník mezinárodního filmového festivalu pro děti a mladé publikum Juniorfest. Kromě filmových projekcí nabídne letošní program doprovodné akce, odborné semináře nebo setkání s německým hercem Erdoganem Atalayem, který se proslavil rolí Semira Gerkhana v seriálu Kobra 11.

Čtěte také

Soutěžní program tvoří tři kategorie: filmy animované, dětské a mládežnické. Animovaná sekce nabídne mimo jiné distribuční předpremiéru nizozemského filmu KVÍK. Dětskou sekci zase ovládne koprodukční Kulíšek; příběh malého Erika z dětského domova, který musí strávit Vánoce v cizí rodině a jehož nenávist k nevlastní sestře změní až společná cesta za Santou. Ze sekce pro mladé diváky může zaujmout švédský snímek Comedy Queen, který vypráví o plnění vlastních snů a snaze se vypořádat se smrtí matky. Mimo soutěžních projekcí nabídne Juniorfest i pozoruhodnou sekci Večerní perspektivy či řadu předpremiér českých snímků, které doprovodí početné delegace. Cenu Zlatá rafička za celoživotní přínos dětskému filmu letos obdrží Veronika Freimanová a Josef Dvořák.

Bonjour Plzeň!

29. ročník festivalu Bonjour Plzeň! nabídne od 5. do 24. listopadu bohatý program všem milovníkům frankofonní kultury a gastronomie. Těšit se můžete na ochutnávky francouzských vín i lahůdek a celou řadu zajímavých událostí, mezi které patří i křest knihy Zbyňka Kašpara Paříž, město lásky a nenávist. Francouzštinu si můžete procvičit v rámci konverzačních setkání, pro rodiče s dětmi je připravena Chvilka s pohádkou nebo Le petit rendez-vous, a pro dospělé Le Rendez-vous ve vinném baru Na břehu Rhôny. Katka Kaderová během cestovatelského večera provede pohořím Vosges.

Čtěte také

5. listopadu zažijte Francii na farmářských trzích na náměstí Republiky. 10. listopadu se uskuteční vernisáž fotografií světoznámé umělkyně Markéty Navrátilové, jediné ženské fotografky, která měla možnost v rámci Tour de France pořizovat snímky cyklistů z motocyklu. Vernisáži předchází beseda s autorkou a cyklistou Romanem Kreuzigerem od 17 hodin ve Velkém klubu radnice. Výstavu si můžete prohlédnout na náměstí Republiky a v prostorách Alliance Française. Kompletní program najdete zde.

Bu-Bu-Bu Zoo aneb zoostrašení

BU-BU-BU ZOO

Pokud chcete zažít jinou atmosféru podzimu a máte chuť se trochu bát, pak je tu Bu-bu-bu aneb Zoostrašení. Akce proběhne tuto sobotu 5. listopadu od 14 hodin a nabídne spoustu strašidelných dekorací, soutěžní stezku, oblíbenou tombolu a samozřejmě nebudou chybět i různá strašidla. Pro nejmenší bude k dispozici hrůzostrašné tetování či malování na obličej a domů si budou moci odnést na památku výrobek ze strašidelné dílničky. Na své si přijdou i vybraná zvířata, která v určené časy obdrží dýňový enrichmet. Na závěr proběhne za zvuku bubnů lampionový průvod v čele se strašidlem Bubákem. Průvod povede již ztemnělou zoo, kde vyniknou osvícené dekorace a zamíří až k amfiteátru, kde program završí ohňová show.

Balet gala

Mezinárodní exhibiční vystoupení žáků zájmových baletních škol se koná v sobotu 5. listopadu ve Velkém divadle v Plzni od 18 hodin. Do Plzně se opět sjedou mladí neprofesionální tanečníci, žáci tanečních škol a vítězové a laureáti soutěží od nás i ze zahraničí. Exhibiční přehlídka je nesoutěžní, tanečníci reprezentují svoji školu bez zbytečného napětí a užívají si atmosféru s diváky v hledišti. Galavečer tohoto formátu je jedinečný nejen v České republice, ale i v celé Evropě.

Balet Gala 2021

Diváci se mohou těšit na atraktivní program složený ze sólových i sborových vystoupení klasického a moderního baletu a nebudou chybět ani profesionální hosté. Divákům se představí Michael Maple z Velké Británie, který tančí v Northern Ballet, a Sára Gordon z Tanz Akademie ve švýcarském Curychu. Večerem bude provázet herečka Jihočeského divadla Taťána Kupcová.

Fascinující svět hudby

Fascinující svět hudby

Autorský večer Jaroslava Krčka a Karla Šimandla se uskuteční v neděli 6. listopadu od 17 hodin ve Staré synagoze v Plzni v rámci cyklu Fascinující svět hudby.

Účinkovat bude PiKap Quartet ve složení Martin Kaplan a Lenka Šimandlová - housle, Miljo Milev - viola, Petr Pitra - violoncello. Na programu jsou premiéry Kvartetů č. 6, 9 a 13 J. Krčka a Magické fontány K.Šimandla. Koncertu se zúčastní skladatelé a doplní jej průvodním slovem.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio