Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Legiovlak, Bookfest a rozsvěcení vánočního stromu online

25. listopad 2021

Tento víkend si můžete prohlédnout Legiovlak nebo zajít na festival malých nakladatelů. Vyberte si z pestré víkendové nabídky.

Legiovlak v Plzni

Hlavní nádraží v Plzni je jednadvacátou zastávkou legionářského vlaku při jeho letošním putování po městech České republiky. Veřejnosti je Legiovlak v Plzni přístupný zdarma až do neděle 5. prosince. Ve všední dny od 8 do 16 hodin a o víkendu od 9 do 16 hodin.

Legiovlak Plzeň

Legiovlak se skládá ze 14 zrekonstruovaných vagonů, které představují vojenský ešalon. Těmito vlaky se desetitisíce čs. legionářů přepravily v letech 1918–1920 napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále a průjezd si často musely vynutit bojem s bolševiky. Legiovlak se skládá z vozů polní pošty, těplušky, zdravotního, filmového, velitelského, štábního, obrněného, prodejního, krejčovského, kovářského (zrekonstruován na Slovensku), ubytovacího a dvou plošinových vozů. Ve všech vozech bude na návštěvníky čekat věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik stovek fotografií na panelech mapujících historii čs. legií. Návštěva je možná pouze v souladu s vládními nařízeními proti šíření covid-19.

Rozsvěcení vánočního stromku v divadle

Vánoční stromeček se rozsvítí před posledním listopadovým víkendem ve foyer Nové scény. Při této slavnostní příležitosti vystoupí všechny dětské kroužky divadla, tedy Divadelní dramatická dílna, Muzikálové studio, Baletní škola i dětský sbor opery Kajetán. Přijďte načerpat vánoční atmosféru a užít si pestrý program pro celou rodinu. Vítáni budete v pátek 26. listopadu ve foyer nového divadla v 16:30.

Minerál Plzeň 2021

Kulturní dům JAS hostí v sobotu 27. listopadu prodejní akci pro milovníky kamenů, zkamenělin, rostlin, drahokamů, přírodnin, sukulentů a další. Otevřeno bude od 9 do 17 hodin.

Bookfest knižní Jižní

Festival malých nakladatelů proběhne v sobotu 27. listopadu od 10 do 22 hodin v kulturním centru Moving station v Plzni. Najdete zde knihy, které v běžných knihkupectvích těžko naleznete. Potkáte se zde s autory a nakladateli, které běžně nepotkáte. Podpoříte nezávislou knižní kulturu, nakoupíte knihy pod stromeček přímo od nakladatele, určitě se sympatickou slevou.

19. ročník Adventních půhodinek

Pavel Černý

I v letošním roce budou probíhat v katedrále sv. Bartoloměje po celý advent, každou neděli od 15 hodin adventní půlhodinky. Obsahují varhanní improvizace na adventní témata a čtení z Bible vztahující se k adventní době. Mají posluchačům poskytnout chvíle zklidnění k zamyšlení uprostřed předvánočního shonu a nabízí nejen hudební obohacení, ale mají také pomoci proniknout do pravé atmosféry adventu, který není předčasně naplněn melodiemi koled, je pln očekávání a radostné pokory. V neděli 28. listopadu se můžete od 15hodin těšit na varhaníka Pavla Černého.

Rozsvícení vánočního stromu v Plzni

Plzeň zrušila s ohledem na platná vládní opatření a nepříznivou epidemiologickou situaci program slavnostního rozsvícení vánočního stromu na náměstí Republiky. Místo toho zve Plzeňany ke sledování náhradního programu na facebookových stránkách města a v regionálních televizích TV ZAK a Plzeň TV. Vysílání začne 28. listopadu v 17:30 hodin, zazní vánoční program v podání souboru Plzeňský MLS – malý lidový soubor, vánoční strom  rozsvítí primátor Plzně Martin Baxa a biskup plzeňský Tomáš Holub.

Adventní koncert

Legendární houslista Václav Hudeček a nejžádanější klavírista mladé generace Lukáš Klánský vystoupí v rámci adventního koncertu v neděli 28. listopadu od 17 hodin v kinosále v Horšovském Týně. Přijďte si vychutnat díla mistrů – Bendy, Beethovena, Chopina, Dvořáka – a prožít sváteční večer plný radosti z krásné hudby.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.