Tipy na víkend v Plzeňském kraji: jarmarky, tradice, hudba, jídlo. Oslavy Velikonoc jsou po celém regionu

14. duben 2022

O velikonočním prodlouženém víkendu můžete vyjet na Kašperk nebo na Kozel. Velikonoce se slaví v zoo i na statku U Matoušů. A otevírá se i proslulý kostel duchů v Lukové. 

Jarmark U Matoušů

Bílá sobota 16. dubna na selském dvoře U Matoušů přinese speciální velikonoční prohlídky i stánky s tradičním zbožím. Statek se otevírá v 10 hodin.

Těšit se můžete na řezbáře, krajkářku, dětské dílny, výrobky z textilu, cukrářku s koláči, velikonoční dekorace i občerstvení. Od 15 hodin pro vás bude připravena výuka pletení pomlázek. V sadu si děti budou moct zahrát tradiční jarní hry. Vystoupí Souboru písní a tanců Jiskra.

Velikonoce na Kašperku

Od pátku 15. duben do pondělí  18. dubna se budou slavit Velikonoce také na Kašperku. Kromě prohlídek na vás čeká i doprovodný program. 16. a 17. 4. jsou připravené historické aktivity na nádvoří hradu - střelba z luku nebo kuše, výroba pečetí, středověké skriptorium, hod podkovou a také povídání o dávné historii a původu velikonočních kraslic. To vše v režii Spolku přátel historie a šermu Gabreta.

Velikonoce na Kašperku

V neděli a v pondělí se můžete těšit na hudbu pod širým nebem. Zahraje skupina Benedictus Milana Karpíška. Program zaměřený na středověkou hudbu představí nejen dobové nástroje, ale především zahraje písně v češtině i latině, tak jak se v lidovém i dvorském prostředí ve středověku hrávalo a zpívalo. Zazní světská hudba, včetně písní milostných a pijáckých.

Skauti potřebným

Členové skautského střediska Střela otevřou na rohu Františkánské ulice a Kopeckého sadů v Plzni Velikonoční stánek – Skauti potřebným. Plzeňané si tak ve dnech 15.–17. 4. 2022 budou moci zakoupit originální ručně vyráběné jarní dekorace a chybět nebudou ani pomlázky. Finanční výtěžek z prodeje skauti věnují organizaci Maminky s rakovinou na nákup lisů na čerstvé oleje. Stánek bude otevřen vždy od 10 do 17 hodin.

Velikonoce v ZOO

Vybrat si můžete k návštěvě kterýkoliv ze svátečních dnů od pátku do pondělí. Každý nabídne od 10 do 18 hodin něco z bohatého rukodělného, kulturního a dalšího programu: Pletení pomlázek, zdobení kraslic různými technikami, tvoření velikonočních ozdob, výrobu košíků, řehtání, otloukání vrbových píšťalek, točení káči, ukázky uměleckého kovářského řemesla… Po všechny čtyři dny výstavka velikonočních zvyků a oblíbená tématická soutěžní stezka.o zajímavé ceny.

Pátek/Dopolední a odpolední program dětského Divadla z kouzelné skřínky Střediska volného času Radovánek

Sobota/Folklorní odpoledne s Plzeňáčkem(14 hodin) 

Neděle/Dětský lidový soubor Úslaváček Starý Plzenec(14 hodin) 

Pondělí/Velikonoční koleda s dětským folklorním souborem Pšeničky z Kasejovic(14 hodin) 

Křížová cesta

Na Velký pátek 15. dubna bude v kostele Všech svatých na Roudné ve 14 hodin pobožnost Křížové cesty. Křížová cesta je zde nově instalována. Jedná se o kopie obrazů významného malíře rytíře Josefa von Führicha(*1800), který je jedním z předků plzeňské básnířky Hany Gerzanicové. Působil dlouhá léta na vídeňské akademii výtvarných umění, kde měl také svůj ateliér a kde vychoval též hodně svých žáků. Mezi které patřil například známý plzeňský rodák Gottfried Lindauer, který je znám i svým pobytem na Novém Zélandu. Maminka básnířky Gerzanicové byla rozená Fürichová a básnířky dědeček Josef Fürich nechal na Roudné v Pramenní ulici, kde básnířka Hana Gerzanicová stále žije, postavit kapličku.

Lukovské Velikonoce

„Kostel duchů“ v Lukové bude otevřen na Bílou sobotu 16. dubna v klasické otevírací době od 13 do 16 hodin a poté bude ještě následovat noční otevření v čase 19 – 22 hodin. Bistro Jitřenka pro vás opět připraví vynikající občerstvení. Bude probíhat pletení pomlázek, barvení kraslic, zdobení perníčků a tvorba další drobnností. Pro děti bude připravena naučná stezka nebo lepení pravé vlny na kartonového beránka. Chybět nebude opékání buřtů.

Tradiční Velikonoce

Čtěte také

Městský obvod Plzeň 4 zve na Tradiční Velikonoce. Přijďte si v sobotu 16. dubna užít velikonoční atmosféru do Habrmannova parku, kde nebude chybět živá hudba, folklorní tance, pletení pomlázky nebo malování kraslic.

Velikonoční Kašperské Hory

V neděli 17. duben čeká návštěvníky Kašperských Hor od 10:00 do 18:30 tradiční jarmark a bohatý doprovodný program na náměstí. Nebude chybět divadlo pro děti, živá hudba, gastronomická show nebo soutěž o nejlepší velikonoční nádivku.

11:00 Divadlo potulného čajovníka - pro děti
13:00 Harmonikáři Šumaváci
14:00 Gastronomická show Markéty Hrubešové
15:00 Soutěž o nejlepší velikonoční nádivku
15:30 Dechová kapela Horalka
17:00 Skupina Flám

Velikonoce na Ranči Šídlovák

Ranč Šídlovák si na neděli 17. dubna připravil zábavný program pro děti i dospělé. Celý den budou k prodeji pečená kolínka, sladké muffiny, nádivkové muffiny a velikonoční zelňačka. Nebude chybět ani speciální zelené pivo. Od 13 hodin bude zahájen program pro děti. Dále také rukodílná dílna a ukázka hasičů z Košutky. Od 17 hodin vystoupí kapela Náhodná sešlost.

Jarmark na Kozlu

Velikonoční neděle a pondělí 17. a 18. dubna budou na Kozlu patřit jarmarku v zámeckém parku. Své stánky tu rozbijí výrobci originálních řemeslných produktů a prodejci dobrého jídla. Na své si přijdou i děti, pro něž budou připraveny dobové atrakce a tvořivé dílničky. Atmosféru jarmarku obohatí zvuk pozapomenuté hrací skříňky: flašinetu. Jarmark se koná po oba dny od 10 do 18 hodin.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio