Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Hrady CZ na Švihově, dixieland v ulicích Plzně nebo filmy na náplavce

28. červenec 2022

Tento víkend můžete vyrazit na hrad Švihov, kde pokračuje festival Hrady CZ. Plzeň hostí dixielandový festival a začíná se promítat na náplavce.

Hrady CZ Švihov

Legendární putovní festival Hrady CZ v pátek a v sobotu 29. a 30. července zakotví na hradě Švihov. V pátek vystoupí Pokáč, Anna K., Tomáš Klus, Mig 21 nebo Mirai. V sobotu pak Chinaski, Xindl X, Divokej Bill, Rybičky 48 a další.

Filmové večery na náplavce

I letos se bude ve spolupráci s Fakultou umění a designu Ladislava Sutnara promítat na plzeňské náplavce. Hlavnímu filmu bude vždy předcházet projekce studentského snímku z FUD ZČU. Promítat se bude např. divácky nejúspěšnější film roku 2021 Prvok, Šampón, Tečka a Karel natáčený mimo jiné i v Plzni. Jednoho z nejslavnějších plzeňských rodáků připomene dokument Karel. Fanoušky Štěpána Kozuba potěší hned dva snímky –  první celovečerní film oblíbené čtveřice komiků Tři Tygři ve filmu: JACKPOT a Shoky & Morthy: Poslední velká akce, kde se objeví po boku Jakuba Štáfka. Příznivci sportovní tématiky mohou vybírat mezi snímky Zátopek a Poslední závod. Začátky jsou vždy v 21 hodin, vstup zdarma.

30. července / Prvok, Šampón, Tečka a Karel

6. srpna / Tři Tygři ve filmu: JACKPOT

13. srpna / Shoky & Morthy: Poslední velká akce

20.  srpna / Zátopek

27.  srpna / Poslední závod

3. září / Karel

Letní koncert

Další koncert z cyklu S hudbou za památkami se koná v kostele sv. Mikuláše v Potvorově v sobotu 30. července od 18 hodin. Návštěvníky čeká recitál pro akordeon a zpěv, účinkovat budou Ladislav Horák, vedoucí Akordeonového oddělení Pražské konzervatoře a Sylva Čmugrová - sólistka Opery Národního divadla.

Dixielandový festival

Poslední červencový víkend je velkým svátkem fanoušků neworleanského jazzu – dixielandu. 30. a 31. 7. 2022 se koná 7. ročník Mezinárodního dixielandového festivalu Plzeň. Sobotní program se odehraje v zahradě Měšťanské besedy; v dřevěném secesním altánu se budou střídat dixielandové kapely z Česka i ze zahraničí. Nedělní program však směřuje dixieland tam, kde vznikl - na ulici. Plzeňská Riegrova ulice se přemění na neworleanskou Bourbon Street, kde před místními kavárnami a bary na několika místech muzikanti hrají tuto veselou hudbu a pěší zóna poskytuje mnoho prostoru pro přihlížející i tanečníky.

Mezinárodní dixielandový festival

Oba festivalové dny zahájí New Orleans Parade - průvod všech kapel, tanečníků a kolemjdoucích. Na programu bude 5 českých kapel a 2 zahraniční. Letos má festival dokonce mezikontinentální účast: Pilsner Jazz Band (pořadatel festivalu) se při svém americkém turné v lednu 2020 seznámil s předním newyorským trumpetistou Jon-Erik Kellsem, který přijal pozvání do Česka. Z Německa dorazí dvě špičkové bavorské kapely: slavní Hot Lips z Mnichova a Dixie Dogs z Regensburgu. Line-up doplňují plzeňští The Dixie Hot Licks a The Cricketz, z Prahy dorazí N. O. Outsiders, a na dixielandovém festivalu nesmí chybět rakovnický Brass Band.

Festival Na břehu

Staňkov na Domažlicku zve v sobotu 30. července na hudební festival spojený s edukační částí, která je zaměřena na významné osobnosti či události obce Staňkov. Seznámíte se s historií i současností obce a v neposlední řadě se můžete těšit na vystoupení country, bluegrassových a rockových kapel. Zahrají NEZMAŘI, TAXMENI, RYBNÍKÁŘI, P.R.D.I., TOM TONES, FOW TRACK a další. Program potrvá od 14 do 22 hodin.

Letní jarmark na Kozlu

V neděli 31. července se na zámek Kozel sjedou výrobci originálních řemeslných produktů a prodejci dobrého jídla a potravin z blízka i z daleka. Koupit si tu budete moci věci krásné i praktické, dobré i zdravé. A na své si přijdou i děti, pro něž budou připravena nejrůznější lákadla a zábava jako třeba dobový řetízkový kolotoč, lukostřelba a tvořivé dílničky. Jarmark se koná od 10 do 18 hodin. Vstupné na jarmark je zdarma. Komentované prohlídky zámku jsou zpoplatněny.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související