Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Historie, víno i zábava pro děti

4. červen 2021

Legiovlak, který právě zastavil v Horažďovicích na Klatovsku, Festival vína v centru Plzně nebo pohádkový les pro děti ve Zbiroze. Nejen to nabízí nadcházející víkend. Stačí si vybrat a vyrazit.

Legiovlak znovu začal jízdu po republice

Nádraží Horažďovice je první zastávkou legionářského vlaku při jeho letošním putování po městech České republiky. Legiovlak je v Horažďovicích přístupný zdarma do neděle 6. června. Ve všední dny od 8 do 18 hodin a o víkendu od 9 do 19 hodin.

Čtěte také

Legiovlak se skládá ze 14 zrekonstruovaných vagonů, které představují vojenský ešalon. Těmito vlaky se desetitisíce čs. legionářů přepravily v letech 1918–1920 napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále a průjezd si často musely vynutit bojem s bolševiky. Legiovlak se skládá z vozů polní pošty, těplušky, zdravotního, filmového, velitelského, štábního, obrněného, prodejního, krejčovského, kovářského (zrekonstruován na Slovensku), ubytovacího a dvou plošinových vozů. Ve všech vozech čeká na návštěvníky věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik stovek fotografií na panelech mapujících historii Čs. legií.

Výstava obrazů

V pátek 4. června v 17 hodin jste zváni do špejcharu Ve Dvoře ve Spáleném Poříčí na vernisáž výstavy obrazů výtvarníků z Ateliéru K z Nepomuka. Výstavu s názvem I v době negativní zůstáváme pozitivní je možné navštívit až do konce července.

Farmářský trh na náměstí

Pravidelné Plzeňské farmářské trhy se v sobotu 5. června konají od 8 do 12 hodin na náměstí Republiky. Jejich návštěvníci se mohou těšit na prodej sezónní zeleniny a ovoce, mléčných i masných výrobků, pečiva i rukodělných výrobků místního původu.

Market v pivovaru

Na nádvoří Plzeňského Prazdroje se v sobotu 5. června otevře Slow market. Od 10 do 18 hodin nabídne pohodovou atmosféru nabitou vůněmi, chutěmi a kreativitou. Kromě prodejních stánků můžete vyzkoušet několik kuriózních atrakcí, posunout svoji zručnost na výtvarných workshopech, nechat si věštit z karet nebo si prostě dát něco dobrého k jídlu a k pití.

Víno v centru Plzně

Plzeňský festival vína 2021 hostí v sobotu 5. června Kopeckého sady a ulice Bedřich Smetany. Představí se 16 vinařství z Čech a Moravy. Festival se tentokrát bude muset obejít bez kulturního programu. Vstupné se neplatí a přijít můžete mezi 12. a 22. hodinou.

Pohádkový les

Máte rádi pohádky? Chtěli byste potkat opravdu hodně princů a princezen na jednom místě? Tak to určitě doražte s dětmi do pohádkového lesa s názvem Princové a princezny do města Zbiroh.

Pohádkový les Zbiroh

V sobotu 5. června na vás zde bude čekat Růženka s dorty, Bajaja s drakem, Zubejda s velbloudy, Král Miroslav, princezna Mulan, Třetí princ s hady i Popelka. Dvoukilometrovou trasu mohou děti projít kdykoliv od 13 do 17 hodin. V 16 hodin budou puštěni na trať poslední návštěvníci. Start je u dětského hřiště ve Šrámkově ulici. Pokud splní děti všechny úkoly, které budou na trase připraveny, čeká je v cíli u Sněhurky a trpaslíků královský poklad.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio