Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Dronfest, prolog Skupovy Plzně nebo Pivní slavnosti v Rokycanech

2. červen 2022

Tento víkend můžete v Plzni navštívit oblíbený Dronfest, který se spojil s festivalem Inovujeme Plzeň. Pokračuje program na náplavce, k návštěvě zve i Jízdárna Světce nebo klášter Kladruby.

Odhalení sochy v Šitboři

Vesnice Šitboř zhruba dva kilometry od Poběžovic patří k nejstarším obcím v této části Českého lesa. První písemná zmínka o ní pochází z roku 1248. Její dominantou, která je vidět z širokého okolí, je věž kostela svatého Mikuláše. Památce přitom koncem devadesátých let hrozil zánik. Místní lidé se ale rozhodli, že její torzo zachrání a kostelu vdechnou nový život.

Inovujeme Plzeň & Dronfest

První červnový víkend bude ve znamení inovací, projektů budoucnosti, univerzitního výzkumu a dronů. Letošní ročník festivalu Inovujeme Plzeň se spojil s oblíbeným Dronfestem, jedním z největších festivalů bezpilotního létání na světě. Návštěvníky čeká třídenní akce plná nejmodernějších technologií, inovativních řešení, virtuální i rozšířené reality, kterou bude doprovázet svištění dronů, FPV závody, přednášky a bohatý doprovodný program pro všechny generace. Jedním z největších lákadel festivalu bude robotický pes SPOT od firmy Boston Dynamics, kterých je v ČR jen pár kusů. Akce se koná 2.- 4. června v areálu Cukrovarská 20 a vstup je zdarma.

Náplavka

Tutti Voci a Pilsen Voice

Tutti Voci jsou na Náplavce jako doma, a tak v programu nechybí ani letos, kdy tahle dámská vokální skupina slaví 15 let na scéně. Výročí slaví i sbor nadšených dospěláků Pilsen Voice, kteří za sebou mají 5 společných let. Koncert na náplavce se koná v pátek 3. června od 20 hodin.

Dětský den

V sobotu 4. června se uskuteční první dětský den na náplavce, který odstartuje ve 14 hodin. Program začne Skautským odpoledne pro děti pod vedením 54. oddílu Modrá střela Plzeň. V 15 hodin je připravený tvůrčí workshop pro malé i velké, od 16 hodin Fotbalová škola, kterou vykopává Team JRT Sports. V 17 hodin startuje Tančírna Jazz a muzikál pro děti, který povede známá choreografka Petra Parvoničová. Od 18 hodin je pro malé i větší akrobaty přichystaný workshop nového cirkusu s Žongléros Ansámbl. Odpoledne zakončí koncert kapely Hrajem!? Během dětského dne bude k vidění výstava Josef Ladislav Jícha dětem.

Prolog festivalu Skupova Plzeň

Letošní 34. ročník Mezinárodního festivalu loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň nabídne od 8. do 12. června více než pět desítek představení v prostorách pořádajícího Divadla Alfa, ale také v kulturním a vzdělávacím centru Moving Station, v areálu DEPO2015, v Muzeu loutek nebo v malém sálu Nového divadla. Ve venkovních prostorách se festival potká s diváky na Jiráskově náměstí nebo na nádvoří plzeňského pivovaru. Prologem Skupovy Plzně bude v sobotu 4. června open air festival na Jiráskově náměstí Loutkové Slovany. Nabídne průvod s velkými loutkami, loutkářská představení a workshopy nebo filmovou projekci. Cílem akce je upozornit na chystanou revitalizaci veřejného prostoru. A víte, že nedaleko Jiráskova náměstí se Jiří Trnka před 110 lety narodil? Bylo to na Petrohradě, v Houškově ulici č. 27.

Rokycanské pivní slavnosti

Pivní slavnosti v Rokycanech

Po dvouroční odmlce Město Rokycany srdečně zve na letošní Pivní slavnosti. Akce bude proběhne v sobotu 4. června na Masarykově náměstí od 11 hodin. Kromě živých koncertů, jsou připraveny pivní soutěže a atrakce pro děti.

Koncert sboru Augustana Choir

V sobotu 4. června od 14:30 hodin vystoupí v katedrále sv. Bartoloměje v Plzni prestižní vysokoškolský soubor ze státu Illinois Augustana Choir. Pod vedením sbormistra Jona Hurtyho přednese písně Francise Poulenca, Erica Whitacra, Zdeňka Lukáše a černošské spirituály. Výtěžek z dobrovolného vstupného bude věnován na opravu varhan.

Monastýrování... aneb klášterní život v Kladrubech

4. června začíná letošní cyklus tematicky zaměřených prohlídek Monastýrování prohlídkami o klášterním životě. Po klášterním kostele vás provede jako speciální host zástupce benediktinského řádu, bratr Martin Ševeček O. S. B., z kláštera v Břevnově. Z úst nejpovolanějších se tak dozvíte mnoho informací o životě benediktinů v minulosti i současnosti. Začátky prohlídek na nádvoří kladrubského kláštera v 16.30 a 18 hodin.

Dveře jízdárny dokořán

Cyklus koncertů v jízdárně ve Světcích u Tachova začíná v neděli 5. června, potrvá do 11. září. Na prvním koncertě vystoupí houslista Václav Hudeček a cembalista Martin Hroch. Začátek je v 15 hodin.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio