Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Chodské i Napoleonské slavnosti, Chodrockfest nebo otevřené letiště Staňkov

11. srpen 2022

Tento víkend je ve znamení Chodských slavností a Vavřinecké pouti v Domažlicích. Zajet můžete za zajímavých programem také do Strašic, Staňkova, Křimic nebo Všerub. Podívejte se na naše pozvánky.

Chodské slavnosti a Vavřinecká pouť

Největší a nejstarší národopisná slavnost v západočeském regionu je tady. Vůně koláčů, zvuky dud a pestré barvy chodských krojů zaplní srdce Chodska, Domažlice.

Čtěte také

Program poběží na třech pódiích - u brány na náměstí, v zahradě pod Chodským hradem a u penzionu v ulici Prokopa Velikého. Vystoupí folklorní soubory, dechové kapely, také Petr Bende s cimbálovou muzikou a další. Konat se budou i slavné mše svaté na Veselé hoře – Vavřinečku, které budou slouženy pod širým nebem v sobotu i v neděli od 10 hodin. Více informací na www.chodskeslavnosti.cz.

V sobotu v 17 hodin začne tradiční pořad S Plzeňáky za folklorem, který bude živě přenášet do vysílání Český rozhlas Plzeň. Moderuje Michaela Vondráčková.

Chodrockfest 2022

V pátek a v sobotu 12. a 13. srpna se v domažlickém jezdeckém areálu TJ Start uskuteční rockový festival Chodrockfest. Na dvou pódiích zahraje téměř dvacítka českých kapel. Pozvání přijali Traktor, Škwor, Harlej, Dymytry, Jelen, Wohnout, Xindl X, Pokáč, Jakub Děkan, Alkehol, Fast Food Orchestra, Lety Mimo, Komunál, Plexis, Záviš, Prague Conspiracy, Sticx a další. Více informací najdete na stránkách www.chodrockfest.cz.

Napoleonské slavnosti

Napoleonské slavnosti

Od pátku 12. srpna do soboty 13. srpna budou Křimice patřit Napoleonským slavnostem. Nejprve přijede v 17:30 na náměstí Republiky průvod vedený rakouským generálem, kterého bude představovat herec Václav Vydra. Uvidíte starožitné zbraně,  sabráž na koních, ukázky šermu a podobně. Sobotní program v Křimicích začíná v 10 hodin historickým průvodem od zámku k nádraží. Návštěvníky pak čekají ukázky výcviku vojáků u nádraží, dobový tábor, soutěže a hry. V 15 hodin bude připravena bitva v zámeckém parku.

Víkend otevřených vrat

Spolek ŠKODA-BUS klub Plzeň, provozující ve Strašicích Muzeum dopravy, zve na Víkend otevřených vrat. 13. a 14. srpna bude ve znamení strašického posvícení. Těšit se můžete na jízdy exponátů z muzea. Historické autobusy budou na celkem třech denních linkách spojovat Muzeum dopravy s jednotlivými částmi Strašic včetně centra obce, kde bude pouť, a místního koupaliště, kde poběží kulturní program. V noci ze soboty na neděli bude dále mezi 18. a 1. hodinou zajištěn provoz noční linky od koupaliště do jednotlivých částí Strašic. Muzeum dopravy bude otevřeno od 10 do 17 hodin a k vidění zde bude velká řada historických vozidel hromadné dopravy i osobních automobilů od 2. světové války po nedávnou minulost. Historické autobusy na nostalgických linkách zajistí spojení všech částí rozlehlých Strašic, aby nejen návštěvníci, ale i místní mohli snadno navštívit všechna místa kulturního a pouťového dění.

Den otevřeného letiště ve Staňkově

V sobotu 13. srpna se můžete vydat na letiště ve Staňkově. K vidění budou motorová a bezmotorová letadla, ukázky záchranářského vrtulníku a seskoky parašutistů. Svoji ukázku také provede Vězeňská služba ČR. Po celý den budou probíhat vyhlídkové lety, hlavní program začíná ve 13 hodin.

Barokní den na zámku v Manětíně

Zámek Manětín zve v sobotu 13. srpna od 13 hodin na Barokní den, letos s tematikou lovu, myslivosti a lesnictví. Připraven je bohatý program v zahradě a parku. Těšit se můžete na ukázku loveckých zbraní, povídání o myslivosti, práci s koněm v lese, rybolov, Gloria šerm, Menhir egyptské tance, loutkové divadlo NÁNA, sokolníka, lukostřelbu, řezbářství, troubení, zahradníka, jízdu na koních.

Muňári fest

Přijeďte v sobotu 13. srpna do Všerub u Plzně. Muňári fest nabídne atrakce pro malé i velké, kvalitní občerstvení, rozdílné hudební žánry (dechovka, rock, beat, pop), vrcholem programu bude vystoupení hudební skupiny ABBA STARS. Program začíná ve 14 hodin.

Den židovských památek

Pátý ročník Dne židovských památek v ČR se uskuteční v neděli 14. srpna 2022. Zcela zdarma nebo za dobrovolné či symbolické vstupné bude zpřístupněno 55 vybraných židovských památek v Čechách, na Moravě a Slezsku a návštěvníci tak budou mít možnost navštívit hřbitovy a synagogy, které nejsou volně přístupné, nebo prošly v posledních letech nákladnou opravou. Mezi největší lákadla letošního roku patří určitě nově zrekonstruovaná Velká synagoga v Plzni. Otevřeno tady bude od 10 do 17 hodin.

Bach Meets Jazz

V neděli 14. srpna začíná v 19 hodin na zámku v Nebílovech koncert skupiny Bach Meets Jazz. Těšit se můžete na úpravy a aranžmá Bachových skladeb v jazzovém stylu, ve většině případů jde o latinsko – americké rytmy (samba, salsa, rumba), výjimkou nejsou ani tango, soul nebo gospel.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.