Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Bezva Fest, Traktoriáda, festival kávy Lógr, historická auta

26. květen 2023

Tento víkend vás zveme hned na dvě setkání autoveteránů, na své si přijdou milovníci kávy i vína a s celou rodinou můžete zajít na Bezva Fest. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Autokemp v Hnačově na Klatovsku o víkendu opět obsadí historická vozidla. Ale ne ledajaká. Podmínkou je, že jsou to vozy vyrobené v bývalém východním bloku. Sraz socialistických vozidel tam bude už po deváté.

Evropský den sousedů

Program pro veřejnost na několika místech po celé Plzni v průběhu celého víkendu, sobotní sousedské večeře a dvě trasy nedělních komentovaných procházek – to je 10. ročník Evropského dne sousedů, který je zaměřen na podporu sousedských vztahů a komunitního života. Více informací hledejte na www.evropskydensousedu.cz.

Brnířovské traktory

Obec Brnířov zve na již 11. ročník setkání starých traktorů a veteránů. V sobotu 27. května od 10 do 15 hodin. Obec Brnířov se nachází v okrese Domažlice, kousek od Kdyně.

Bezva Fest

Na Bezva Fest jste zváni do Škodalandu v Plzni v sobotu 27. května od 10 hodin. Najdete tu autodrom, labutě, řetízkové kolotoče, nafukovací hrady a dalších celkem třicet atrakcí. Těšit se můžete i na počítačovou hernu, simulátory, herní konzole, dětský koutek a tvůrčí dílny. A pro všechny ostatní masáže, cvičení, ukázky práce hasičů nebo myslivců. Více na www.bezvafest.cz.

Jízda historických vozidel

Na silnice II. a III. tříd kolem Plzně vyrazí historické automobily. Závod měří 80 km, povede třeba přes Horní Břízu a Manětín, a jede se za běžného provozu. Své síly poměří auta a motocykly v šesti kategoriích: auta vyrobená před rokem 1930, auta z let 1931 až 1948 a auta ročníku 1949 až 1968 a motocykly stejných kategorií. Všichni se sjedou v sobotu 27. května v autokempu Ostende u Boleváku. Start je v 10:15. Dojezd do cíle je plánován mezi 16 a 17:30. Zahraje kapela Dixie Hot Licks.

30 let plzeňské diecéze

V sobotu 27. května přijďte v 10:30 na bohoslužbu v katedrále sv. Bartoloměje za účasti českých a moravských biskupů. Celebruje Mons. Jan Graubner, arcibiskup pražský. Těšit se můžete také na doprovodný program: divadlo a program pro děti, komentované prohlídky katedrály (13:30, 14:00, 14:30 hod.) a biskupství (13:00, 13:30, 14:00, 14:30 hod.), promítání fotek z historie diecéze, volný vstup na Plzeňskou věž, do podkroví katedrály a do Meditační zahrady zdarma. Více informací najdete na www.bip.cz.

Domažlický festival vína

Domažlické náměstí Míru bude v sobotu 27. května od 10:30 patřit prvnímu ročníku vinařského festivalu. Do centra Chodska se sjedou vinaři z různých vinařských podoblastí Čech a Moravy, aby zde představili to nejlepší ze své aktuální produkce. Chybět nebude ani food zóna. Vystoupí Cimbálová muzika Vincúch nebo kapela Crossband.

50 let provozu tramvají do Skvrňan

Na letošní rok připadají další kulatiny plzeňské MHD – před 50 lety, 30. listopadu 1973, byl zahájen provoz tramvajové trati do Skvrňan. Přijďte to oslavit na akci, která proběhne na tradičním místě na točně U Zvonu v neděli 28. května od 10 hodin. Plzeňské městské dopravní podniky zde zvou do infostánku, na doprovodný program a směrem do Skvrňan odtud budou vyjíždět historické vozy. Tramvaje typu T doplní i historické autobusy a za příznivého počasí vyjede na okružní jízdy kolem náměstí i oblíbená tramvaj Křižík & Brožík.

LÓGR 2023

Pražírny a kavárny z celé republiky se sjedou do DEPO2015 v Plzni v neděli 28. května od 10 do 18 hodin na festival Lógr. Čekají vás přednášky, workshopy a doprovodný program nejen pro ty, co kávu pijí.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio