Těžké úkoly pro mě byly vždycky ta největší radost, říká Iva Janžurová

7. červenec 2022

Milým a vzácným hostem Českého rozhlasu Karlovy Vary se stala herečka Iva Janžurová. Do krajského města přijela jako host Mezinárodního filmového festivalu. Míří sem často nejen na festival, ale také do Městského divadla. Před časem tam dokonce uvedla svou komedii Veletoč.

„Do Karlových Varů jezdím hrozně ráda, je tu krásné divadlo. Hrála jsem tu mockrát. Vzpomínám na předpremiéru své autorské hry Veletoč. Měli jsme pocit, že jsme ji ještě úplně nedotáhli a bylo to velmi napínavé. Publikum bylo úžasné. Veškeré chybičky, které se objevily, jsme zároveň s publikem zveřejňovali. Při scéně Evy Holubové a Přemysla Pálka ženy v publiku tak nádherně ječely, a nedá se to říct jinak, než že ječely, že mě to také rozesmávalo,“ připomněla zážitek z města, které je právě dějištěm 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu. 

S tím je letos Iva Janžurová spojená hned minimálně dvakrát. Je tváří znělky filmového festivalu, a také proto, že na něm promítají film Velká premiéra režiséra Miroslava Krobota. Ve snímku hraje ženu s Tourettovým syndromem, což byla pro herečku novinka, se kterou si musela poradit. „Velice jsem se snažila, sháněla jsem materiály k té diagnóze. Dneska (ve středu - pozn. red.) jsem to viděla poprvé. Možná že to tak vyšlo docela dobře,“ komentovala svou roli Iva Janžurová.

A co říká herečka natáčení znělky? „Já jsem to přijala narychlo jako takového bobříka odvahy, protože to taky nemuselo dopadnout. A neuspět v téhle kraťoučké, nicméně významné roli, by mě dost mrzelo. Mohlo by mě to mrzet daleko víc, než nabídku odmítnout. No ale říkají, že znělka se líbí, takže já jsem spokojená.“

Ve svých jedenaosmdesáti letech je Iva Janžurová stále aktivní a činorodá. „Chci hrát jenom věci, které pro mě budou obtížné a které mě budou těšit. Těžké úkoly pro mě byly vždycky ta největší radost. Druhá věc je, že se musím rozumně šetřit. Mám na repertoáru sedm her,“ poznamenala držitelka divadelní Ceny Thálie za celoživotní herecký přínos.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio