Těžké okamžiky dobřanské zvonice: požár, blesk i britské bombardéry

31. říjen 2022 21:07, aktualizováno

Zvonice v Dobřanech je unikátní tím, že stojí mimo kostel svatého Mikuláše. Nyní ji město zpřístupnilo lidem. 62 schodů do patra k prvním oknům může vystoupat kdokoliv.

Zvonice kostela svatého Mikuláše v Dobřanech na jižním Plzeňsku má ve své historii hned několik pohnutých okamžiků. Vyhořela, rok po jejím dokončení v roce 1707 do ní uhodil blesk a zničil velký zvon. Nakonec ji v roce 1943 poškodily Britské bombardéry během druhé světové války. Přesně 17. dubna podniklo britské královské letectvo útok na plzeňskou Škodovku. Místo toho ale poničilo velkou část Dobřan včetně zvonice.

Zvonice v Dobřanech

Jedna z dominant města ale stále stojí, a navíc je nově přístupná i veřejnosti. Dobřanskou zvonici získalo město od církve před pěti lety. Původně měla zvonice jen 20 metrů a strmou stanovou střechu. Následně se zvyšovala a v současnosti měří 45 metrů.

„Dnes je věž v dobré kondici a dostaneme se aspoň k prvním oknům. Opravili jsme to, co by mohlo být napadeno dřevokaznými organismy,“ vysvětlil starosta Dobřan Martin Sobotka. Schody vedou až ke třem dobřanským zvonům, ale překonat traverzu nemusí být pro každého snadné. Proto je zatím zpřístupněno jen první patro.

Zvonice bude spojena s kulturou

Ve spodní části věže je připravena malá výstava historie zvonice, co se s ní dělo a jak probíhaly opravy během let. Od jara prošla věž velkou proměnou. Opraveno je schodiště, zdi byly hloubkově vyčištěny a rekonstrukcí prošly i podlahy. Z vrchu zvonice je hezký výhled na blízké i vzdálenější okolí Dobřan.

Podle ředitelky městského kulturního střediska Jaroslavy Umnerové bude věž sloužit jako výstavní prostor. „Velmi rádi bychom zde měli výtvarná díla nejen žáků ze základní umělecké školy nebo základní školy, ale i obrazy,“ poznamenala. Přemýšlí se tedy nad výstavami, koncerty a loutkovým i hraným divadlem ve věži.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio