Když muž se ženou snídá, hit s textem Karla Šípa

27. září 2023

Moderátor, bavič a scénárista - tím vším je Karel Šíp. S jeho jménem jsou spojeny mnohé televizní pořady, připomeňme třeba Hitšarádu nebo Galasuperšou, v posledních letech Všechnopárty. Karel Šíp je ale také autorem mnoha písňových textů.

Jen několik týdnů po osvobození Prahy na konci 2. světové války, 1. června roku 1945, se v Praze narodil budoucí moderátor, bavič, scenárista a textař Karel Šíp. Jeho otec byl ostravský operetní herec, malý Karel už v dětství občas vystoupil v ostravské televizi a snad právě zde vznikla jeho vazba na obrazovku. Vystudoval střední průmyslovou školu filmovou v Čimelicích, po maturitě nastoupil do České televize jako produkční a začal se věnovat televizní zábavě.

Jedno z životních poznání Karla Šípa je: všechno je třeba brát s humorem a nadhledem, protože jinak by život byl jen výkladní skříní šedi a průměrnosti. A tím se také celý život řídil. Diváci ho nejprve poznali v hudebním měsíčníku Hitšaráda vysílaného v rámci Televizního klubu mladých, později v Galasuperšou a postupně přibývaly další pořady, tím zatím posledním je oblíbená Všechnopárty, která v České televizi běží už od roku 2005. Pětkrát také moderoval anketu Týtý.

Karel Šíp napsal desítky písňových textů, z nichž nejméně třetina se stala hity. Jsou pohodové, hravé i humorné, tak si některé připomeňme: Šlapací kolo, Dráty pletací, Severní vítr z filmu Vrchní, prchni, Inženýrská pro Plavce, Holky z gymplu pro Vítězslava Vávru, Svět je plnej bláznů pro Leonu Machálkovou, Lásko, vítej pro Hanu Zagorovou, Cesty lásek, Já jsem tvá stálá, Ráno nebo Sláva, jsou bály pro jeho první ženu Marcelu Holanovou, Kakaová, Krev toulavá, Žít nebo Když muž se ženou snídá pro Karla Gotta.

Spustit audio