Testování zaměstnanců dvakrát týdně začíná. Firmy chtějí co nejmenší zásah do provozu

16. leden 2022

Všechny zaměstnance v soukromých i státních podnicích čeká od pondělí povinné testování na koronavirus. Dopad to má na malé provozovny i velké továrny.

Přijít do práce, vytřít si štětičkou nos a teprve potom usednout k počítači nebo k soustruhu. To od pondělí čeká všechny zaměstnance v Česku. Úředníci, řidiči, pekaři i jednatelé firem se nově musí z rozhodnutí vlády 2x týdně testovat na koronavirus pomocí antigenních testů. Platí to i pro očkované nebo lidi, kteří nemoc prodělali. Důvodem je rychle se šířící varianta omikron.

Zadělat těsto, upéct koláče a umýt plechy. K tomu všemu teď Petře Šulcové z plzeňské Pekárny U Marka přibyde ještě testování. „Určitě je to dobrá věc a jsem ráda, že se to děje,“ myslí si. Podle majitelky pekárny Vlasty Václavíkové pracuje u ní v provozovně sedm zaměstnanců. „Celkem i se mnou je nás osm, testy už mám připravené, některé mají ale jen půlroční záruku,“ popsala. „Testování trvá asi půl hodinu navíc, máme neslyšícího pracovníka, kterému musíme postup ukazovat, protože každá sada testů je jiná, takže nějaká komplikace to je, ale ne velká,“ shrnula pekařka.

Ve velkých firmách jsou zvyklí

Ve velkých podnicích jsou na testování zvyklí, jen rozšíří stávající kapacity. Podobné to bude například ve společnosti Borgers v Rokycanech, kde manažerku zodpovědnou za ochranu zdraví dělá Lenka Veselá. „Už jsme plošně testovali asi 50 % zaměstnanců a budeme jen navyšovat termíny a budeme je zpřístupňovat zaměstnancům přímo v jednotlivých závodech. Testovat se bude vždy na začátku směny skrze zdravotnické testovací týmy. Když máme pozitivního zaměstnance, tak obratem na místě provedeme ještě PCR testy pro potvrzení výsledku,“ popsala.

Ve firmě Daikin v Plzni nyní dělají 650 testů týdně, Od pondělí jejich počet stoupne na 5000. „Znamená to určitou komplikaci, není to jednoduché, protože máme směnný provoz, ale máme to naplánované efektivně, aby to omezilo provoz jen nepatrně,“ objasnil vedoucí náboru Tomáš Matoušek.

Firmy se bojí ochromení provozu

Firmy teď doufají, že povinné plošné testování nepotrvá dlouho a že nemocných nebude moc. V případě malé pekárny totiž i výpadek jediného člověka může ochromit provoz a pro místní lidi omezit přísun čerstvého pečiva. „Pokud by to byla cukrářka, která je samostatná pracovnice, tak by to znamenalo zavřít cukrárnu. V pekařství když vypadnou dva lidi, tak už je to také na zavření,“ obává se Vlasta Václavíková.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio