Test skutečných demokratů

25. duben 2002

Karlovy Vary zažily v intervalu tří týdnů dvě demonstrace. Minulou sobotu o sobě dali vědět antifašisté a odpůrci rasismu, zatímco o velikonocích bylo město svědkem průvodu ultranacionalistů. Zejména jejich akce nastolila řadu otázek, mimo jiné o vhodnosti pořádání podobných shromáždění na území lázeňského centra. Stejného námětu si v poznámce všímá Lubomír Stejskal.

Nedávná karlovarská demonstrace lidí přinejmenším formálně spřízněných s neonacismem, který je ze záhadného důvodu klasifikován nikoli jako levicový, ale pravicový extremismus, byla jakýmsi testem, nakolik jsme skutečnými demokraty. Sotva průvod skončil, ozvaly se hlasy volající po zákazu pořádání podobných pochodů v celém prostoru lázeňské zóny. Je to požadavek možná sympatický, ale neuskutečnitelný ve společnosti, která ctí princip občanské rovnosti. Ten tvoří úhelný kámen demokratické republiky a hovoří nesmlouvavě: buď všichni, nebo nikdo.

Má-li být lázeňské území skutečnou zónou klidu, musela by být na jeho teritoriu zakázána nejen některá politická, ale jakákoliv shromáždění občanů. Tedy paradoxně i ta, která souvisejí se zahájením lázeňské sezóny nebo filmovým festivalem. Jistě, řadu občanů, pravděpodobně většinu, dráždí slovní provokace nacionalistů. Na tom není nic nepochopitelného. Jenomže někomu jinému mohou být proti mysli názory, které se objevují na srazech komunistů nebo propagátorů registrovaného partnerství homosexuálů. Dokonce i kočárová jízda prominentů v rámci filmové přehlídky může část veřejnosti dráždit jako navýsost snobská záležitost. Bez vady na kráse není ani svěcení pramenů na začátku lázeňské sezóny, které rok co rok provádí výlučně katolický hodnostář, což může být pro občany pravoslavného vyznání rovněž silně iritující.

Logo

Z uvedených příkladů lze dovodit jediné. Že ve fungující demokracii založené na rovnosti svobodných občanů nelze uplatňovat politiku dvojího přístupu k využití lázeňské centra Karlových Varů. To znamená, že není možné využívat jej jako důstojnou kulisu pro pořádání nejrůznějších společenských a sportovních akcí a současně upírat nárok na tuto kulisu těm, kdo chtějí uplatnit svá ústavní práva týkající se v tomto případě svobody shromažďování a svobody slova.

Spustit audio