Tenkrát v Jáchymově. Sborník mapuje dobu, kdy ve městě razili miliony tolarů

12. únor 2021 10:30

Muzeum Karlovy Vary vydalo soubor zajímavých příspěvků ve sborníku, který připomíná více než půl tisíciletí let od zahájení šlikovské ražby tolarů v Jáchymově. Sborník nazvaný 500 let jáchymovského tolaru 1520–2020 shrnuje přednášky z loňské vědecké konference, která se u výročí 500 let ražby tolaru konala v muzeu Královská mincovna v Jáchymově.

„Jáchymov svým historickým významem převyšuje většinu měst v regionu. Přestože patří k mladším městům, jeho založení roku 1516 se časově shoduje s rozsáhlými socioekonomickými a náboženskými změnami raně novověké Evropy. Stříbrná mince, která se po vzoru saských guldinerů začala v Jáchymově razit, byla v průběhu 16. století vynikajícím a vyhledávaným obchodním artiklem, mincí, která dala jméno všem stříbrným platidlům tohoto typu,“ upozornil v předmluvě publikace její editor, historik karlovarského muzea Jan Nedvěd.

„Do roku 1528, v době šlikovské slávy, kdy největší zisk plynul jim, a královské koruně téměř nic, se vyrazilo na tři a čtvrt milionu stříbrných tolarů a na dvaadvacet milionů pražských grošů,“ dokumentuje objem ražby Nedvěd.

Jak se stal z tolaru dolar

Co všechno se mohou čtenáři sborníku dočíst? Na otázky Proč se velkým stříbrným mincím začalo na počátku druhé čtvrtiny 16. století říkat tolar a Proč si nově vzniklé Spojené státy americké zvolily pro název své měny právě slovo dolar, odpovídá v příspěvku Z Jáchymova do celého světa historik a numismatik Petr Vorel.

Jáchymovské tolary v Královské mincovně

Počátky Jáchymova přibližuje zmíněný Jan Nedvěd, jako kolébku stříbrné mince tolaru popsal toto město Vladimír Horák, který se také věnoval úloze jáchymovských báňských úředníků ke zvýšení jáchymovské těžby stříbrných rud. Jak si stál jáchymovský tolar, co do kupní síly, zjistil Roman Zavoral z Karlovy Univerzity. Archeolog Filip Prekop se zaměřil na historii hradu Freudenstein, postavený krátce po zahájení těžby bohatých stříbronosných rud.

Jáchymovskou krajinu v souvislosti se „stříbrnou horečkou“ a její pulzování očima archeologie přibližuje archeolog Ondřej Malina, a to i řadou dokumentárních fotografií. Příkladem je třeba vodní příkop směřující k Heinzovu rybníku nad pravým břehem údolí Eliášského potoka. Sborník přednášek ze sympozia k 500. výročí jáchymovského tolaru vydalo Muzeum Karlovy Vary, finančně ho podpořilo město Jáchymov.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio