Talent je jen část úspěchu, říká klavírista Kačo. Všechno závisí na tom, jakou máte vůli

20. červenec 2022

Jedinečný koncert fenomenálního klavíristy Tomáše Kača s jazzovými hudebníky zakončil letošní ročník světového romského festivalu Khamoro. Společně s Kačem vystoupili i bubeník Marek Urbánek, basista Marek Cába či slovenský zpěvák Igor Kmeťo mladší. Pár dní před tím nicméně Kačo vystoupil na zahajovacím koncertě českého předsednictví v Radě EU v pražském Rudolfinu.

„Vystoupit na takhle velké akce je to pro mne velká pocta. Chystalo se to několik let, protože šlo o několik věcí najednou. Vystoupení v Rudolfinu jako takovém a vystoupení se skvělým orchestrem PKF - Prague Philharmonia. Navíc celá váha akce politické, která má veliký smysl pro Českou republiku. Cítím velkou zodpovědnost, s ní jsem k úkolu přistoupil a koncert si hodně užil.”

Ve skladbě pro orchestr a klavír Silnější než včera využil skladatel, jehož tvorbu označují hudební kritici za originální způsob propojení klasické, jazzové a romské hudby, citace oblíbené písně prezidenta T. G. Masaryka Ach synku, synku.

„Celá skladba je vystavěna jako poselství. Co dělat, když máte v životě problém nebo se vám stane neštěstí? Na začátku je velký šok, člověk se s tím pere, později srovnává. Neví, jestli to vzdát nebo bojovat. A když člověk zvítězí, odchází silnější než na začátku.”

Klavírista Tomáč Kačo úzce spolupracuje i se svou manželkou, umělkyní Grace Kačo.

„S manželkou pracuji často. Ona je single song writer a skládá krásné písničky. Pro tento koncert jsem přeložil její dvě písničky. Veronika zpívala píseň In the name of Jesus, Igor Kmeťo zase zpíval Crazy sexy love. S manželkou vše probíráme spolu a hodně se doplňujeme.”

Klavírista, který se zabydlel v Americe, spolupracuje s umělci z celého světa.

„Dělám spoustu věcí - komponuji, aranžuji, vystupuji, vedu kapelu.”

Svou hudební kariéru nezaložil pouze na romství a na talentu, ale především na píli.

„Nezakládám na tom celé své hudební nadání. Z procentuálního hlediska mají Romové asi talentu více. Během svého života jsem ale zjistil, že to vůbec není o talentu, že ten tvoří asi jen 5 % úspěchu. Všechno závisí na tom, jakou máte vůli, cíl a cílevědomost. A to už neurčuje to, zda jste Rom, Vietnamec nebo Čech.”

Snem Tomáše Kača je zahrát si s Berlínskou filharmonií.

autor: Rena Horvátová
Spustit audio

Související