Takhle vypadal dům zámeckého zahradníka v Blovicích na počátku 20. století

27. listopad 2020

František Nejdl působil jako zahradník na zámku Hradiště v Blovicích. Žil v domku nedaleko zámku a díky pamětem jeho dcery Marie známe dnes jeho konkrétní podobu, a to jak zvenku, tak i podobu objektu uvnitř.

Domek zámeckého zahradníka v Blovicích

František Nejdl se narodil roku 1868 ve Staré Huti u Blovic. V průběhu let nastoupil do učení zámeckého zahradníka na Hradišti, které je v současné době sídlem Muzea jižního Plzeňska v Blovicích. Následně odešel do Prahy, kde při práci vystudoval soukromou zahradnickou školu. „Pracoval například v Městských sadech architekta Františka Thomayera, bratra proslulého lékaře Josefa Thomayera,“ uvedla pracovnice blovického muzea Tereza Pelcrová. Poté se ujal práce zámeckého zahradníka na Hradišti, kde pracoval až do roku 1918, kdy si v Blovicích otevřel vlastní zahradnictví, které vedl až do své smrti v roce 1934. Společně s manželkou Karolínou vychovali celkem devět dětí.

Zahradníkův domek

Tento blovický objekt obývali zámečtí zahradníci pravděpodobně už od roku 1873. Dům stojí na severozápadním okraji zámeckého parku v dnešní Hradišťské ulici. V přízemí domu se nacházela letní kuchyně, komora, mandlovna a chlebová pec. Do patra se šlo po starých dřevěných schodech přikrytých kobercem. V patře se pak nalézaly čtyři prostorné místnosti. Okolí domu zdobilo několik skleníků, například pomerančový, meruňkový, palmový, nebo šípkový. V současnosti je dům v soukromém vlastnictví a je oddělen od zámeckého areálu.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio