Tak už jsem zase doma, Plzeňáci! To je výstava, která připomíná 100 let od narození Miroslava Horníčka

6. listopad 2018 13:50

Plzeňského rodáka - herce, dramatika, režiséra, výtvarníka, spisovatele a glosátora Miroslava Horníčka - připomíná v Plzni výstava v mázhauzu radnice. Přístupná bude do 23. listopadu.

Expozice provádí návštěvníky Horníčkovým osobním i tvůrčím životem, ukazuje nepublikované fotografie ze soukromých archivů či Horníčkovo křeslo, v němž rád popíjel oblíbené víno. Horníčka, který se narodil 10. listopadu 1918, si v Plzni připomínají i další instituce, například Divadlo J. K. Tyla nebo Studijní a vědecká knihovna.

Výstava s podtitulem „Tak už jsem zase doma, Plzeňáci“ provází Horníčkovým životem od dětství a mládí v Plzni, kde studoval a prožil první pracovní i divadelní zkušenosti až po závěr jeho života. „Zvláštní pozornost věnuje jeho spolupráci s Janem Werichem a Milošem Kopeckým. Představuje také jeho filmové a televizní počiny, zejména seriál Byli jednou dva písaři a filmový projekt Kinoautomat, který byl uveden na světové výstavě EXPO 1967 Montrealu. Neopomíjíme ani jeho dráhu spisovatelskou a výtvarnou," řekl primátorův náměstek odpovědný za kulturu Martin Baxa.

Horníček herec, výtvarník i režisér

Už ve 30. letech 20. století za doby studia na reálce působil Horníček v plzeňském Studentském avantgardním kolektivu jako výtvarník, amatérský herec i režisér. „V 60. letech se pak zrodil fenomén Horníček. O jeho popularitě svědčí i to, že byl v roce 1966 zvolen králem Majálesu v Plzni i v Praze," uvedla vedoucí magistrátního odboru kultury Květuše Sokolová.

Výstava připomíná také Horníčkovo omezené působení v době normalizace a velký návrat na výsluní po roce 1990. Závěr výstavy se věnuje poslední fázi jeho života, kdy získal i mnoho ocenění, mimo jiné obdržel Čestné občanství města Plzně či Cenu Thálie. Horníček zemřel 15. února 2003.

Zavzpomíná i divadlo J. K. Tyla v Plzni

Den s Miroslavem Horníčkem připravilo v den výročí jeho narození také Divadlo J. K. Tyla. Uspořádá vzpomínkový večer, na němž vystoupí členové divadla Monika Švábová, Pavel Pavlovský, Martin Stránský, Stanislava Topinková Fořtová a dále Chantal Poullain, Boleslav Polívka, další plzeňský rodák Jiří Suchý, Petr Kostka, Carmen Mayerová, Jitka Molavcová, Libuše Švormová, Jaroslav Uhlíř či Jaromír Hanzlík. Po Horníčkovi divadlo pojmenuje foyer Malé scény v Novém divadle.

„Miroslav Horníček patří bezesporu k nejvýraznějším tvářím Plzně, své první herecké zkušenosti nabral právě v plzeňském Městském divadle, a přestože z města odešel, vždy se sem rád vracel. Kdo jiný by měl myslet a vzpomínat na Miroslava Horníčka víc než plzeňské divadlo a plzeňští diváci," dodal ředitel divadla Martin Otava.

autoři: Petra Kosová , jik | zdroj: ČTK
Spustit audio