Tachovské školky praskají ve švech. Řešit musí i ukrajinské děti

27. květen 2022 08:48, aktualizováno

Už mnoho let trápí Tachov nedostatek míst pro děti v mateřských školách. Situace se navíc kvůli nedalekým průmyslovým zónám zhoršuje a město v nejbližší době čekají mimořádné zápisy dětí ukrajinských uprchlíků.

V Tachově se připravují na zápis ukrajinských dětí do mateřských škol. Zatím pro ně připravili něco málo přes deset míst. Pokud jich ale přijde víc, včetně těch s povinnou předškolní docházkou, bude potřeba vyřešit, kam je umístit. Například hledat prostory a zřídit takzvané dětské skupiny. Zástupci Tachova mohou také požádat o pomoc plzeňské hejtmanství.

„Ve školce máme 96 dětí, kapacita je každý rok naplněná hned v den zápisu,“ uvedla ředitelka Pošumavské mateřské školy Ladislava Pitrová. Letos podle ní přišlo k zápisu 44 dětí, přijato jich bylo 30. Neumístily se ty, které mají trvalé bydliště mimo Tachov a ty mladší tří let. 2. června proběhne další zápis pro děti z Ukrajiny, v Tachově je pro ně připraveno 14 míst, konkrétně v Pošumavské školce 4 místa.

„Pokud se stane nějaký zásadní problém, že v září bude abnormální množství dětí do mateřských a základních škol, budeme muset vymyslet, jak to vyřešíme, například formou dětské skupiny,“ plánoval vedoucí odboru školství v Tachově Josef Kožnar.

Na dotaci pro rozšíření školky Tachov nedosáhl

O něco větší kapacitu už Pošumavská mateřská škola mít mohla, jenže město podle nezávislého starosty Ladislava Macáka nedosáhlo na potřebnou dotaci, začalo proto stavět z vlastních financí. „Dotační program je vypsán tak, že je pouze pro velká města, podle počtu obyvatel žijících ve městě. Protože jsme malé město a nikdo nebere v úvahu průmyslovou zónu, která tady je, tak nemáme možnost na tu dotaci dosáhnout,“ uvedl.

V celém Plzeňském kraji je aktuálně v mateřských školách 127 dětí uprchlíků, z toho 63 v povinném předškolním vzdělávání. Vyplývá to z šetření Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy. „V tento okamžik lze přijmout 790 dětí a od 1. 9. ještě 624 dětí,“ informovala mluvčí hejtmanství Eva Mertlová. Podle statistiky Ministerstva vnitra je v Plzeňském kraji 1 174 ukrajinských dětí ve věku od 3 do 6 let.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio