Svoz komunálního odpadu v Chebu bude od nového roku jiný. Město chce obyvatele přimět, aby více třídili

14. listopad 2019 12:00

Cheb začne měnit systém svozu komunálního odpadu. Aby lidé více třídili, nabídne jim nádoby na separovaný odpad a sníží četnost svozu komunálního.

Změny se týkají především rodinných domů, a to zhruba dvou a půl tisíc adres. Lidé nově mohou zdarma od města dostat nádoby na plast nebo papír, ty na komunální odpad jim zůstanou, potvrdil za společnost Chetes Michal Polák. Svoz komunálního odpadu bude jednou za dva týdny, a to proto, že větší část obsahu popelnic je možné separovat.

Celý systém začne po novu fungovat od prvního ledna, radnice ho ale rozdělí do čtyř etap. „Závoz nebude jednoduchý. Začínáme prvního ledna, prvního dubna, pokračovat budeme prvního července a poslední etapa se rozběhne prvního září,“ vysvětluje za město Martin Dvořák

Cheb chce nabídnout lepší možnosti třídění i na sídlištích

Přibýt má nádob na tříděný odpad tak, aby byly pro každého blízko. Právě blízkost nádob na separovaný odpad je podle statistik hlavní motivací ke třídění.

Náklady na svoz a likvidaci odpadu jsou v Chebu asi 1200 korun na jednoho obyvatele. Místní poplatek za odpad je přitom 700 korun. Město se také nebrání tomu, že pokud by se v Chebu skutečně povedlo navýšit tříděný odpad, mohl by nakonec poplatek i klesnout.

Veškeré další informace o novém systému svozu odpadu, najdete na webových stránkách www.tridimevchebu.cz.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio