Svaz měst a obcí se zaštiťuje tím, čeho není schopen

29. říjen 2007
Publicistika

Politici, nerozeštvávejte města a obce - tak zní výzva Svazu měst a obcí České republiky, v níž funkcionáři této organizace varují malé obce, aby nezakládaly Sdružení místních samospráv. Vyčítají starostům malých obcí, že jim po letech marné účasti ve Svazu měst a obcí, který zájmy malých obcí nehájil, došla trpělivost a rozhodli se jednat samostatně...

Svaz měst a obcí se ustavil jako orgán, který má být partnerem vládě a parlamentu při přípravě zákonů týkajících se života měst a obcí, při přípravě jejich rozpočtových pravidel a financování. Měl být i platformou pro formulování návrhů a žádostí, které by vedly nejen k rozvoji měst a obcí, ale i ke zrovnoprávnění menších s těmi velkými; Svaz měst a obcí má hájit zájmy venkova proti centralismu a byrokratizaci, k nimž ti mocní mají vždycky sklony. Bohužel, jak většina starostů potvrdí, činovníci Svazu měst a obcí především hájili vlastní zájmy, tedy svůj vliv a moc v závislosti na výkonné moci. Ve strachu o své postavení pokud připravované zákony nějak připomínkovali, tak jen bezzubě a žádné zásadnější návrhy, které by svou podstatou byly oponentní a vláda by je nevítala, nepodávali.

Účinně neprotestovali ani proti vládnímu rozpočtovému pravidlu, podle něhož při přerozdělování daňových výnosů podle počtu obyvatel jde do obecního rozpočtu větší obce i vyšší příspěvek na obyvatele, a čím menší obec je, tím je na jejího obyvatele příspěvek nicotnější. Činovníci Svazu měst a obcí si zřejmě neuvědomili, že také malá obec musí mít kanalizaci, čistírnu odpadních vod, vodovod i veřejné osvětlení, musí mít fungující obecní úřad stejně jako obec velká. Obecní výdaje na jednoho obyvatele jsou v malé obci naopak větší než v obci velké. Správněji řečeno činovníci Svazu měst a obcí si tento fakt jistě uvědomili, ale buď jim to bylo jedno, a nebo se neodvážili proti takovému pravidlu protestovat. Zdá se mi totiž nemožné, že by chudnutí malých obcí a tím i chudnutí venkova pokládali za správné. V takové situaci ať se nediví, že pro malé obce nejsou žádnou oporou, a že zakládají Sdružení místních samospráv jako svou organizaci paralelní.

Svaz měst a obcí proti tomu teď důrazně protestuje a upozorňuje, cituji - že v blízké době čeká Českou republiku klíčové vyjednávání o podobě systému financování obcí v souvislosti s daňovými změnami v letech 2009 a 2010. Ten bude třeba zásadně změnit, aby se kompenzovaly daňové propady vzniklé v důsledku daňové reformy. Právě v této době - upozorňují činovníci Svazu měst a obcí - bude nutný jednotný a silný postup vůči vládě, aby se pro obce podařilo vyjednat co nejlepší podmínky - konec citátu. Jenže to všechno, čím Svaz měst a obcí nyní hrozí a čím svou existenci obhajuje, dávno měl dělat. Volá-li po "silném postupu vůči vládě", vyzývá k něčemu, čeho nikdy nebyl schopen.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.