Svaz lázní: Umisťovat covidové pacienty do lázní nyní není vhodné

16. říjen 2020 09:35

Umisťovat v současné době pacienty s nemocí covid-19 do lázeňských zařízení by podle prezidenta Svazu léčebných lázní Eduarda Bláhy nebylo vhodné. Lázně by měly být podle něj až tím posledním místem, pokud by bylo něco takového potřeba.

„Situace je dnes jiná, než na jaře, kdy lázně byly prázdné. Lázně nyní poskytují lázeňskou péči, i když i té ubývá. Ale zrovna tak ubývá personálu, protože personál je devastovaný stejně jako všichni karanténami a tím, co se kolem covidu děje,“ řekl prezident lázeňského svazu Bláha.

O možnosti využít pro nakažené i lázeňská zařízení mluvil premiér Andrej Babiš z hnutí ANO. Médiím před odletem do Bruselu 15. října řekl, že už kontaktoval některá lázeňská zařízení.

Umístění pacientů s covidem-19 do lázní se podle Bláhy neslučuje s jejich běžnou činností: „Nejde to dělat dohromady. To, že lázně jsou nyní v provozu, je kompenzací za jarní měsíce a musela by se hledat složitá cesta dalších kompenzací. Navíc lázeňská zařízení jsou v podstatě hotely a poskytují lázeňskou péči v balneologické části. A dosud se péče na pokoji neposkytovala. Byla to myšlenka, ale už na jaře se ukázala jako těžko proveditelná.“

Lázeňské provozy nemají zajištěnou logistickou část případné péče o pacienty nakažené koronavirem, například vyšší formu ochranných pomůcek, bezpečnou likvidaci použitých pomůcek a podobně. Podle Bláhy by ale mohly lázně pomoci například v tom, že by z nemocnic přebíraly o něco dříve běžné pacienty, kteří měli do lázní zamířit později, a tím tak uvolnili místa v nemocnicích pro pacienty s covidem-19.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio