Svatomartinská husa nejlíp zpívá na pekáči

11. listopad 2021

Tradiční svatomartinská husa je oblíbenou pochoutkou a tradicí u nás i ve světě. Historie svatomartinských oslav je velmi stará, sahá až do 4. století. Oslavovalo se jimi ukončení celého zemědělského roku.

A proč právě ke svatému Martinovi patří husy? Legenda říká, že svatý Martin při své skromnosti nechtěl přijmout hodnost biskupa. Schoval se tedy před jmenováním do husníku. Husy ale začaly velice silně kejhat. A právě to svatého Martina prozradilo. Jiná verze však zase praví, že husy při kázání Martina tak silně rušily, že je za to musel odsoudit. A tak v den jeho památky pykaly za svoje provinění na pekáči.

Svatomartinské pochoutky a pranostiky

Svatomartinská husa je vynikající pochoutka. Je vhodná proto, že je to velmi vykrmené zvíře. Je velká, tučná a masitá. Na její vykrmení máme 5 až 6 měsíců. Dříve se husy vykrmovaly pečenými šiškami šrotu přímo do krku a neměly pohyb, tak tloustly. Dnes se chovají většinou volně, krmí se přirozenou stravou, hlavně pak s dostatkem zeleného krmení.

Letitými zkušenostmi lidé zjistili, že největší teplotní rozdíly nastávají právě na svátek svatého Martina. Právě proto tento den spojili s pranostikami. Tak například: Na svatého Martina, drž se synku komína. Přišel k nám bílý kůň, zalehl nám celý dvůr. Na den svatého Martina milý hospodář a jeho družina husy jedí, víno k tomu pijíce, štědrého Martina chválíce, páni, žáci a kněží se radují, neb jim koledy přibližují.

autor: Miroslav Šimandl | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.