Sváteční příležitost

15. duben 2004
Publicistika

Sváteční příležitost. Tak nazval svůj komentář Jiří Tomáš Blažek, kterému, jak sami poznáte, nejde ani tak o svátky, kupříkladu Velikonoční, jako o příležitost sváteční řekněme mediálně. A připomíná hned v úvodu, že letošní rok nám nabízí sváteční příležitost prvních voleb do Evropského parlamentu.

Krom pravidelných, voleb takříkajíc vnitrostátních, nabízí tento výjimečný rok sváteční příležitost voleb řekněme nadnárodních, evropských. Evropský parlament nabízí příležitost politikům i osobnostem v politice dosud neangažovaným. U nás jako jinde. Všude ale bude už výběr kandidátů, resp. jejich zvolení, výpovědí o voličích, o společnosti. Jak výší procenta těch, kteří opět volit nepůjdou, tak především upřednostněním některých kandidátů. Senátor Vladimír Železný má, podle průzkumů, velkou šanci získat křeslo evropského poslance a totéž se pravděpodobně podaří i dvojce na jeho kandidátce nezávislých, Janě Bobošíkové. I kdyby jí ale její kandidatura nepřinesla místo na evropském slunci, přinesla úlevu všem nám, kdož jsme ať už pravidelně, nebo jenom občas, vídali její nedělní televizní pořad Sedmička na Nově. Tyto pravidelné lekce z demagogie a přímé závislosti novináře na médiu už se přežily a je možné, že samotní majitelé Novy rozhodnutí Jany Bobošíkové odejít a bez ohledu na výsledek voleb se už nevrátit, přivítali velmi. Vladimír Železný je chytrým manažerem vlastní kariéry a svou oblíbenou, dnes už bývalou moderátorku, Janu Bobošíkovou znovu používá a aniž by si to ona sama připustila, používá jako nástroj k dosažení svého cíle. Oba si poslouží, protože kdo nemusí Železného, může volit Bobošíkovou a naopak; pořád je to stejná kandidátka, kde dozajista v závěsu budou figurovat ti, kteří nevadí nikomu. Velmi pravděpodobně to bude nominace jednoho názoru, názoru Vladimíra Železného; Jana Bobošíková žádný nemá, o tom přesvědčovala neděli co neděli. Práce Železného je bezchybná, můžeme si opět potvrdit, jak tento dramaturg umí rozložit síly a obsadit vedlejší role svého monografického díla.

Logo

Televize Nova bezpochyby najde za Janu Bobošíkovou náhradu a nebude to ani zdaleka tak obtížné, jak se může některým divákům nyní zdát. Neutrpí ani Nova a už vůbec ne publicistika, ta kvalitní a objektivní si naopak zhluboka oddechla. Na Boží hod sváteční vysílala televize Nova Chobotničky Jindřicha Poláka a byl to po mnoha letech hloupého producírování dvou politiků a jedné moderátorky přínosný pořad. Konečně bylo poledne na Nově chytré, vtipné a profesionálně připravené. Sváteční příležitost.

Spustit audio