SUPŠS v Železném Brodě slaví. A má i svou minci

Česká národní banka připomíná 100. výročí založení železnobrodské Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské stříbrnou pamětní dvousetkorunou. Jak vypadá?

Čtěte také

Sklářská škola v Železném Brodě je nejmladší ze tří sklářských škol v Libereckém kraji. Ty v Kamenickém Šenově a Novém Boru byly založeny už v 19. století. Škola v Železném Brodě byla založena v roce 1920 v období národního nadšení první republiky. Během sta let její existence z ní vzešla řada významných sklářů, působil na ní mimo jiné Stanislav Libenský, který se svou ženou Jaroslavou Brychtovou patří k světově uznávaným sklářským výtvarníkům. Škola má vlastní sklářskou huť a zaměřena je zejména na malování, rytí či broušení skla, tvarování hutního skla, bižuterii, kovorytí nebo stolní figurky.

V huti sklářské školy v Železném Brodě

„Pamětní dvousetkoruna je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi a vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém - proof. V běžné kvalitě s vroubkovanou hranou bude emitováno 5400 mincí a dalších 10 300 kusů pak ve špičkové kvalitě, která se vyznačuje vysoce leštěným provedením, matovaným reliéfem a hladkou hranou," uvedla mluvčí ČNB Markéta Fišerová.

Stříbrná mince ke 100. výročí založení SUPŠS v Železném Brodě - líc

Autorem mince o průměru 31 milimetrů je medailér Luboš Charvát. Na lícní straně ji zdobí broušený talíř z olovnatého křišťálu, ve kterém je zakomponován fragment vstupního portálu školy. Označení nominální hodnoty mince 200 Kč a text ČESKÁ REPUBLIKA. Při levém okraji mince je vyražena značka České mincovny, která minci pro ČNB vyrazila. Broušený talíř z olovnatého křišťálu je i na rubu, autor do něj zakomponoval školní emblém.

Stříbrná mince ke 100. výročí založení SUPŠS v Železném Brodě - rub

Dvousetkoruna 100. výročí založení Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě je v pořadí třetí letošní pamětní stříbrnou mincí vydávanou ČNB. Nominální hodnota mince 200 Kč není totožná s prodejní cenou. Ta zohledňuje mimo jiné aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související