Šumavský park posiluje ochranu před požáry

3. duben 2018

Oblast Šumavy budou proti ohni nově chránit sdružené jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. K dispozici mají kromě tří hasičských aut i terénní čtyřkolky a také speciální pásové vozidlo na zásahy v těžkém terénu.

Národní park Šumava vytváří ve třech obcích sdružené jednotky hasičů. Nejprve vznikly v Prášilech a na Modravě, poslední pak začala fungovat v březnu ve Stožci. Kromě dobrovolných hasičů budou v každé jednotce také profesionálové ze Správy národního parku. Požární ochranu parku a současně také přilehlého území budou zajišťovat společně.

Dosud ve výše zmíněných obcích hasičské jednotky buď vůbec nebyly, nebo byly nefunkční, jak řekl ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený. Sdružené jednotky poskytují spojení profesionálních i dobrovolných hasičů, kteří tak mohou využívat společně techniku Správy národního parku Šumava jak pro cvičení a pro školení, ale hlavně pro zásahy, kterých je každoročně v průměru okolo 120.

Koordinaci spolupráce mezi jednotlivými sdruženými jednotkami zajišťuje jeden velitel. Je jím zaměstnanec Správy Národního parku Šumava Petr Šrail, který vede hasičskou jednotku správy parku od jejího vzniku v roce 2009. Podle něj se tímto spojením podařilo navýšit počet členů. Dohromady mají sdružené jednotky 83 hasičů. Kromě tří hasičských aut mohou využívat i terénní čtyřkolky a pásové vozidlo pro potřeby zásahů v těžkém a málo dostupném terénu. Postupně se také staví nové požární zbrojnice. Jedna už stojí ve Stožci, přípravy na stavbu moderní základny začnou ještě letos také v Prášilech.

autoři: jnm , sch
Spustit audio