Šumava bojuje s lupinou, která ničí jiné vzácné rostliny

19. červen 2020 13:30

Na Šumavě vyrazili do boje proti lupině mnoholisté. Rostlina známá taky jako vlčí bob u nás do volné přírody nepatří a vytlačuje původní horské luční druhy. V Česku je klasifikována jako invazivní druh, který poškozuje naše ekosystémy. Správa Národního parku Šumava teď proto organizuje brigády, při kterých se mohou lidé zapojit do vytrhávání této rostliny.

Lupina mnoholistá je sice krásná, ovšem v přírodě je to bezskrupulózní dravec

„Lupinu likvidujeme proto, aby tady mohly růst jiné krásné a vzácné druhy,“ řekla vedoucí informačního střediska na Kvildě Dana Zývalová. „Kdybychom ji nechali, tak třeba tady ta lokalita krásných orchidejí prostě zanikne.“

Lupina vypadá sice nádherně, ale je to jen první dojem. „Je to potvůrka. Není tady původní, nemá tady přirozené nepřátele a je schopná brzy na jaře vytvořit mnoho listů. Tím zastíní místo pro klíčení dalším rostlinám,“ popsala koordinátorka akce Daniela Steinbachová.

Lupina mnoholistá nebo také vlčí bob patří mezi invazivní druhy a třeba na Šumavě se jí teď snaží co nejvíc zlikvidovat, dokud nevykvete a nevytvoří semena. Akce Hrr na lupinu jsou určené i pro veřejnost

Lupina se ničí srpem, mačetou nebo tam, kde je jí hodně pohromadě, se dá sekat i kosou. „Jsme na území národního parku, kde není možnost používat chemii. Jde hlavně o to, aby nevysemenila. Má obrovské množství semen a údajně vydrží v půdě až 10 let čekat na vhodné podmínky na klíčení,“ dodala Steinbachová.

Lupina mnoholistá pochází ze Severní Ameriky. Celá rostlina je jedovatá. V jejich semenech, ale i v dalších částech rostliny, se nachází látky ze skupiny alkaloidů, konkrétně lupinidin. Je běžně pěstována v zahradách pro atraktivní barevné květy, je lákavá i pro včely. Potřebuje slunečné nebo světlé stanoviště, daří se jí nejlépe v lehkých půdách.

Semena lupiny se přitom dají běžně koupit v zahradnictví. Lidé ji často mají na zahrádkách. „Lupina se opravdu strašně snadno a rychle šíří a zasahuje už i velmi vzácné biotopy. Je třeba s ní bojovat,“ varovala koordinátorka akce Hrrr na lupinu.

Brigád, při kterých se bude vlčí bob likvidovat, je naplánováno několik. Teď v sobotu můžete pomoci třeba u Modravy, příští týden na Vintířově stezce nedaleko chaty Rovina.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio