„Suchej únor“ je příležitostí k detoxikaci jater

12. únor 2020

Vydržím měsíc bez alkoholu? To zjišťují ti, kteří se zapojili do akce „Suchej únor“. Dozví se tak, kdo vládne jejich životu, jestli oni sami, nebo alkohol. A někteří se díky této kampani stanou abstinenty. Pomoci jim mohou i bylinky.

Vaši chuť na alkohol omezí a zbavit se případné závislosti na něm vám podle fytoterapeutky Moniky Šedivcové pomůže kořen kudzu: „Má příznivý vliv při jakýchkoli odvykacích kůrách, týká se to alkoholu, nikotinu i dalších návykových látek. Ve spojení s B-komplexem a glutaminem kudzu nejenže snižuje chuť na alkohol a tlumí abstinenční příznaky, ale také vyrovnává psychiku.“

Ostropestřec nikdy nezalévejte horkou vodou

Za hlavní bylinku pro detoxikaci a regeneraci jater Monika Šedivcová i další bylinkáři považují ostropestřec mariánský. „Doporučuji smíchat čerstvě drcený ostropestřec s panenským ostropestřecovým olejem. Užívá se 3x denně 1 čajová lžička této kaše. Z mého pohledu to je to nejlepší, co můžete pro svá játra udělat,“ radí fytoterapeutka. Jak zdůrazňuje, bez efektu je pití čaje z ostropestřece, jeho zalití vroucí vodou totiž ničí účinnou látku silymarin.

Další bylinky na regeneraci jater

Mezi další byliny prospěšné pro játra se řadí benedikt, řepík, máta, dobromysl, jablečník, klanopraška, lékořice, pampeliška, svízel, hořec, rozrazil, lomikámen a pelyněk. „Skoro všechny se vyznačují hořkou chutí, která je pro mnohé nepříjemná, ale játrům hořčiny dělají dobře,“ říká bylinkářka.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio