Studium s maturitou nabízí českým studentům gymnázium v bavorském Zwieselu

14. květen 2018

Zájemci se mohou hlásit ještě během května a června. Škola přijme ke tříletému studiu od nového školního roku přibližně 15 studentů.

„Studium trvá tři roky. První rok jsou studenti v samostatné desáté třídě, kde se učí německy a jazyk dále zlepšují. V 11. a 12. třídě jsou potom dohromady s německými studenty a připravují se na maturitu,“ vysvětlila učitelka gymnázia a vedoucí projektu Jana Aschenbrenner.

Projekt gymnázium zahájilo už v loňském roce. Podle Jany Aschenbrenner byl zájem českých studentů velký. „Loni jsme měli 40 přihlášek. Z nich je 16 studentů u Nás a poprvé absolvují 10. třídu,“ uvedla učitelka.

Všechny předměty se žáci učí v německém jazyce. Na začátku školního roku je studentům k dispozici asistentka, která ovládá češtinu i němčinu. Na konci studia na žáky čeká maturita z pěti předmětů. „Maturita se provádí ústně nebo písemně. Písemně se dělá matematika, němčina, jeden cizí jazyk, většinou angličtina, a potom ještě dva předměty. Jeden z nich je i ústně a to je pro naše studenty většinou čeština,“ popsala Jana Aschenbrenner.

Týden v Německu a na víkend domů

Čeští studenti jsou při studiu na gymnáziu ubytovaní po malých skupinkách v bytech ve Zwieselu a na víkendy se vždy vracejí zpět domů.

Studium je vhodné pro ty žáky, kteří už nějaké základy němčiny mají. „Musí rozumět a mluvit německy, jinak by to ani nešlo. Mělo by jim být mezi 15-17 lety. Po maturitě mají možnost buď dál studovat v Německu na vysoké škole, nebo jít do Česka a studovat tam,“ uzavřela vedoucí projektu Jana Aschenbrenner.

Zájemci získají všechny informace o studiu na gymnáziu ve Zwieselu i o podmínkách přijetí na internetových stránkách školy.

autoři: čer , jik
Spustit audio