Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje obnovila v omezeném režimu provoz

12. duben 2021 19:50, aktualizováno

Pro všechny absenční služby se od pondělí otevřela Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje sídlící ve Smetanových sadech v Plzni. Čtenáři si nyní mohou přijít vybrat knihy osobně. Knihovna připravuje i mnoho akcí.

Knihovny dosud fungovaly kvůli protiepidemickým opatřením jen přes výdejní okénko. Od pondělí obnovila i Studijní a vědecká knihovna svůj provoz. „Otevíráme knihovnu pro všechny absenční služby. Zavíráme okénka a otevíráme dveře,“ poznamenala vedoucí oddělení propagace a marketingu Martina Košanová.

V otevřené knihovně bude nutné dodržovat hygienická opatření. Čtenáři budou moci v prostorech knihovny pobývat jen po nezbytně nutnou dobu pro výběr knih. Vstup bude povolen jen s respirátorem, připraveny jsou dezinfekce rukou a dbát se bude i na dodržování rozestupů.

Během několika měsíců pracovala knihovna na vylepšení online služeb

Čtenáři se nyní mohou registrovat po telefonu tak, aby nemuseli docházet přímo do knihovny. Zavedena byla také služba Zásilka. „Pokud u nás byl registrovaný čtenář a měl vyrovnané závazky, půjčovali jsme knihy, notové materiály nebo mapy prostřednictvím Zásilkovny,“ uvedla Martina Košanová. Knihovna byla k dispozici čtenářům také po telefonu na službě Volejte knihovně. Čtenáři si mohli s knihovníky popovídat o knihách, nechat si poradit nebo se dozvědět informace o knižních novinkách. Tato služba zůstane v provozu i při „otevřených dveřích“.

Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje pořádá každoročně řadu tradičních akcí, které se vztahují například k výročím spojeným s významnými osobnostmi, velmi oblíbená je například Noc literatury. Na tyto a mnoho dalších akcí se knihovna intenzivně připravuje. „Většina tradičních akcí je přesunuta na podzimní termíny. Noc literatury je plánovaná na třetí zářijový týden,“ doplnila Martina Košanová. Pokud by však epidemická situace uskutečnění akcí neumožnila, přesunuly by se některé z nich do online prostoru.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio