Studenti Západočeské univerzity opět darují krev s Univerzitním upírem

7. listopad 2012

V Plzni se až do čtvrtka koná akce nazvaná Univerzitní upír. Podle organizátorů ze studentského týmu SKVAIP a Studentské komory akademického senátu Fakulty pedagogické fakulty mohou darovat krev nejen studenti, vyučující a absolventi Západočeské univerzity, ale i ostatní zájemci.

Akce Univerzitní upír, celouniverzitní dobrovolné dárcovství krve na Západočeské univerzitě v Plzni, vznikla v roce 2006 a od té doby probíhá vždy jednou za semester. Podrobnější informace včetně zevrubných statistik z dalších „semestrníků“ je možné najít na http://uudr.zcu.cz.

Prvodárci by měli věnovat pozornost webovým stránkám Transfuzního oddělení http://www.fnplzen.cz/transfuzni_oddeleni.asp) a Univerzitního upíra (http://uudr.zcu.cz/). Najdou zde především podrobnější informace o správné životosprávě před odběrem krve.

I nadále probíhá také spolupráce Univerzitního upíra a Nadace pro transplantace kostní dřeně. Právě mladí dárci krve jsou velmi vhodnou cílovou skupinou. Zatímco v předchozích „semestrnících“ se Upír snažil nadaci pomáhat spíše finančně, nyní se zaměřuje hlavně na osvětu. Účastníkům akce například zprostředkuje setkání s člověkem, který již kostní dřeň daroval.

autor: Jiří Blažek
Spustit audio