Studenti univerzity nemohou kvůli koronaviru vykonat praktické zkoušky

21. leden 2021

Stres ve zkouškovém období provází asi všechny studenty. Tělocvikáři z Fakulty pedagogické ze Západočeské univerzity v Plzni teď mají navíc obavu,  jestli si vůbec některé zkoušky budou moci splnit.

Studují na výbornou, a přesto jim hrozí, že si kvůli pandemii koronaviru budou muset protáhnout své studium o další rok. Řeč je o studentech třetích ročníků a zároveň budoucích učitelích tělesné výchovy, kteří studují na Fakultě pedagogické Západočeské univerzity v Plzni. V této době, kdy jsou uzavřené ski areály a bazény, nemůžou totiž konat praktické zkoušky a plnit tak povinné předměty.

Něco lze vyzkoušet online

„Proč nemůžeme zadat úkol: vytvořte přechodník přítomný od slovesa vykonat,“ ptá se během videokonference vyučující českého jazyka Jana Vejvodová. Tímto způsobem zkouší studenty poprvé za svou kariéru. Na katedře tělesné výchovy a sportu ale chodí studenti na zkoušky stejně jako v minulých letech.

Zkouška probíhá například z předmětu Táboření a základní tábornické dovednosti. „To je teoretický předmět, tam problém nenastal, ale potíže jsou u předmětů, u kterých je třeba konat praktickou zkoušku,“ vysvětlil vyučující Radek Zeman.

Na katedře už upravili zápočtové požadavky, protože studenti neměli možnost přípravy. Co se týká lyžování, tak pokud nebudou otevřeny ubytovací kapacity na horách, zvažujeme každodenní dojíždění,“ řekl Zeman.

Studují na výbornou, přesto si možná studium prodlouží

Největší problém nastal u studentů, kteří už měli předmět absolvovat vloni a letos mají končit. Hrozí například, že studenti 3. ročníku bakalářského studia budou muset na škole zůstat o rok déle. To se samozřejmě studentům nelíbí, řada z nich už má domluvený nástup do zaměstnání.

„Jednou z možností, jak tuto situaci řešit, je upravit harmonogram akademického roku a posunout studentům prvních ročníků termín pro nasbírání kreditů. Studenti ostatních ročníků, kteří nemohli splnit některé předměty, by je plnili až v dalších ročnících,“ uvedla mluvčí univerzity Šárka Stará.

autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio