Studenti ostrovské průmyslovky jedou dobýt Čínu

15. říjen 2018 11:30

Plody intenzivní práce sklízí tvůrčí tým Matyáš Hlivák a Vladimír Veselý ze Střední průmyslové školy Ostrov. Jejich odborná práce (zařízení na sledování koncentrace oxidu uhličitého během výuky) byla v červnu zařazena do širší nominace na zahraniční soutěže.

Nyní chlapci již vědí, že je v příštím roce čeká cesta do čínského Pekingu, kde budou na mezinárodní soutěži odborných prací Being Youth Science Creation Competition reprezentovat české vědecké naděje.

Ústřední komise Středoškolských odborných činností (SOČ) na zahraniční nominace navrhla celkem 21 prací, ale do světa se v nadcházejícím roce vypraví pouze 15 reprezentantů. Ti budou šířit věhlas českých mozků od Bulharska, přes Švýcarsko, USA až do Číny.

Při posuzování kladla výběrová komise důraz především na pohotovou, jasnou a entuziastickou prezentaci jednotlivých soutěžících, společenský dopad práce a kvalitu vyjadřování v jazyce anglickém. Zvládnutí všech těchto aspektů je totiž nezbytným předpokladem pro úspěch v navazujících zahraničních soutěžích.

Jak nahlíží na svůj úspěch sami reprezentanti?

„Již v Olomouci nás oslovila Miroslava Fatková z Talentcentra NIDV v Praze. V září přišla pozvánka na říjnové setkání do Prahy, kde jsme odpovídali na různé dotazy odborníků. Zaujali jsme, ale máme před sebou ještě hodně práce. Zatím jsou naše pocity smíšené. S Čínou jsme vůbec nepočítali, vzhledem k velké konkurenci. Zaměřovali jsme se spíše na technickou stránku projektu, ale nyní se máme soustředit například i na možnosti obchodního využití,“ komentuje Vladimír Veselý.

Studenti neusnuli na vavřínech a své zařízení stále vylepšují. Jejich cílem je, aby kromě oxidu uhličitého měřilo také vlhkost vzduchu, teplotu v místnosti, a aby se dílčí data ukládala přes internet. Zároveň řeší otázku vylepšení napájení zařízení. 

Plnou podporu nalezl tým ve škole

Přestože jsou kluci velmi samostatní, bez kvalitního technického zázemí a odborných konzultací s vyučujícími by se neobešli, a právě to jim poskytuje Střední průmyslová škola Ostrov. 

„Na Matyáše a Vláďu jsme velmi hrdí a do další soutěže jim samozřejmě držíme palce. Mně osobně však těší i ta skutečnost, že nejsou jediní, kdo šíří dobré jméno školy. V celostátním finále přehlídky SOČ jsme měli hned tři soutěžící dvojice. Tým strojařů Filip Klier a Richard Kokštein byl prakticky stejně úspěšný, jejich zařízení je plně využitelné ve výrobě,“ hodnotí úspěch studentů ředitel školy Pavel Žemlička.

„Věřím, že v brzké době se objeví další studenti, kteří převezmou štafetu a nás utvrdí v tom, že nastavený kurz vzdělávání techniků je správný – úzká spolupráce s regionálními zaměstnavateli, co možná nejčastější kontakt s výrobou, intelektuální a laboratorní zázemí nejen na naší škole, ale i na ČVUT Praha a maximální podpora volnočasových aktivit zaměřená na tvůrčí projekty studentů,“ doplnil Žemlička.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio