Studenti chtějí v Karlových Varech veřejnou vysokou školu

3. srpen 2011

Jestli bude jednou v Karlových Varech Veřejná vysoká škola - to je stále otevřené téma. Už několik let se touto otázkou aktivně zabývá právník, předseda sdružení Karlovy Vary pro lidi a předseda karlovarské Mensy Ronald Němec. Ten tvrdí, že Karlovy Vary potřebují oživit. Generace lidí ve věku od 19 let odchází za studiem či prací z regionu a už se nevrací. Přitom právě zřízení prestižní vysoké školy by mohlo navrátit městu jeho ztracený lesk z dřívějších dob.

První myšlenka karlovarské univerzity přišla během otevírání pobočky ekonomické fakulty při Západočeské univerzitě v Chebu. Zřízení veřejné vysoké školy ale rozhodně není skromnou ambicí. V cestě stojí složitý Vysokoškolský zákon, potřeba je také zajištění odborného zastoupení a samozřejmě financí.

Předseda karlovarské Mensy Ronald Němec se proto od začátku svých aktivit přiklání k navázání spolupráce s některou ze zahraničních univerzit. Co se zaměření studia týče, i zde má Ronald Němec jasno. Karlovarská univerzita by rozhodně měla nabízet studium hotelnictví a lázeňství.

Dalšími fakultami budoucí karlovarské vysoké školy by mohly být studium informačních technologií a veřejné správy, a to i v cizích jazycích. V současné době karlovarská Mensa zajišťuje finanční prostředky pro zpracování projektu, který předloží případným partnerům.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio