Studenti a profesoři Vysokého učení technického stvořili v Brně elektrotechnickou interaktivní hernu

9. leden 2020

Studenti a profesoři na brněnském Vysokém učení technickém se pokusili přiblížit hravou formou široké veřejnosti taje elektrotechniky. Vytvořili pozoruhodnou interaktivní hernu, kde se návštěvníci na 14 stanovištích setkají s exponáty, které je naučí, jak lze využít sluneční energii, kolik námahy musí člověk vynaložit, aby rozsvítil žárovku nebo jak pracuje lidský mozek.

Zastavit se mohou třeba u laserové harfy. Model jednoho ze studentů vypadá opravdu futuristicky a navíc je možné si na něj skutečně zahrát. Místo strun ovšem slouží laserový paprsek, po jehož přerušení vydá elektronická harfa naprogramovaný tón. Tady se zájemci dozví, jak funguje optická elektronika a jak ji lze propojit se zvukem.

Fyzicky zdatní návštěvníci mohou usednout na rotoped a zkusit si, jak moc musí šlapat, aby rozsvítili řadu žárovek. Počítač také za časový limit vyhodnotí spálené kalorie a na tabulce je možné si vydanou energii spojit s typem jídla, které se zrovna podařilo vypotit.

Na dalším stanovišti jsou připravena osamocená řídítka. S cyklistikou mají ale společný možná jen tvar. Cílem je, pokusit se je prohnout. Uvnitř jsou totiž umístěné senzory materiálového napětí napojené na počítač a každý si tak může změřit, jaký je silák a jak dlouho udrží ruce ve svalovém napětí.

Herna pro malé i velké

Elektrikárium navštěvují všichni – od dětí předškolního věku až po seniory. Díky různým pohledům na elektrotechniku se tu zabaví opravdu každý. Studenti a profesoři navíc přidají odborné znalosti a ochotně vysvětlí, jak různé exponáty fungují. Interaktivní hernu doplňují vitríny s historickými exponáty elektroniky a dalších přístrojů.

Studenti a profesoři Vysokého učení technického stvořili v Brně elektrotechnickou interaktivní hernu

Než Elektrikárium vzniklo, využívala škola místnost jako učebnu. Studentům se ale nelíbilo, že je oddělená od vstupní haly prosklenou stěnou a oni si v ní připadali jako rybky v akváriu. Když pak pracovníci školy přemýšleli, jak prostor využít, inspirovali se u velkých vědecko-zábavních parků. Vytvořili tedy interaktivní hernu, ovšem s odborným výkladem. A název vzešel z onoho "akvarijního" pocitu studentů.

Návštěvníci se ale zkoumavých pohledů zvenčí bát nemusejí, naopak se mohou těšit na spoustu zábavy, při které se toho i mnoho naučí. Elektrikárium sídlí v ulici Technická 12 v Brně, je otevřeno od úterý do čtvrtka mezi 13. a 16. hodinou a v sobotu pak od 10. do 16. hodiny. A to nejlepší na konec – vstup je pro všechny zdarma.

Spustit audio