Stromy v zámeckém parku v Kynžvartu napadl kůrovec

17. červen 2020 13:30

Většinu stromů v areálu státního zámku v Kynžvartu na Chebsku napadl kůrovec. Část porostu nechají správci letos pokácet. Chtějí změnit strukturu lesa.

Zámecký park je součástí chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. „Napadeno je téměř sto procent smrkových porostů a nezbývá než tuto hmotu odtěžit, abychom tak zrychlili rehabilitaci toho porostu. Ten smrk není původní pro zámecký park a měl by být nahrazen postupně bukovo-jedlovým porostem plus další druhy, které jsou dochované v historické inventarizaci,“ řekl kastelán Ondřej Cink.

Správci chtějí v areálu také obnovit louky. Podle kastelána je těžba dřeva závislá na dostupnosti finančních prostředků. V letošním roce začne kácení asi poloviny stromů a v následujících letech další části. „To, co nyní utržíme za prodej dřeva, nám nepokryje náklady na těžbu ani na obnovu porostů,“ uvedl Cink.

Náklady na těžbu stromů napadených kůrovcem správci odhadují na asi 450.000 korun. Zámecký areál v Kynžvartu patří se svými 245 hektary mezi největší v Česku. Zámek Kynžvart vloni navštívilo zhruba 45 tisíc lidí.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio