Středověkou atmosféru navodí tachovské městské hradby

20. červenec 2021

Město Tachov se pyšní hned několika významnými stavbami a částmi. Každého návštěvníka centra města zaručeně uchvátí například impozantní městské hradby, které se z dob 13.-14. století zachovaly až do současnosti.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

„Jedná se o nejucelenější hradební systém v České republice. Byl vybudován ve středověku a od té doby víceméně pořád stojí a to opevnění je přístupné. Každý si ho může obejít a v části se může dostat i do samotných bašt,“ uvedl ředitel místní akční skupiny Zlatá cesta Pavel Bluma.

Město Tachov se dále pyšní takzvanou Krvavou uličkou, připomínající husitské výboje, třemi krásnými kostely, Muzeem Českého lesa, nebo třeba zámkem: „Zámek stojí na místě bývalého středověkého hradu. Návštěvníci se u nás mohou seznámit s tím, jak hrad vypadal. Ve sklepení najdeme nejstarší část právě tohoto hradu, jedná se o základy věže. Tyto bosované kvádry pocházejí ze 13. století a je to nejstarší část zdiva v celém městě. Turisté se mnohdy domnívají, že nejstarší jsou hradby nebo hlavní tachovský kostel, ale to nejstarší, co tady v Tachově máme, jsou opravdu tyto bosované kvádry,“ řekl Pavel Voltr, kastelán tachovského zámku.

„Je tady plno zákoutí kolem hradeb, kde je příjemné si třeba v klidu posedět,“ dodal Pavel Bluma.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio