Střední hotelová škola v Mariánských Lázních slaví 90 let

19. říjen 2018 10:19

Sanatorium, vojenský lazaret a německá škola. I k tomu sloužila v posledních 100 letech Střední hotelová škola v Mariánských Lázních. Od roku 1928 už ale třídy využívají jen studenti. Významné výročí školy budou slavit absolventi, učitelé i stávající žáci už tuto sobotu.

Za devadesát let prošla škola různými etapami. Vedla denní, dálkové i nadstavbové studium, jak potvrdil ředitel školy Jiří Chum. „Historie školy začínala 3. března 1911 a byla to velká událost Mariánských Lázní, protože se jednalo o jednu z největších budov, která zde byla naplánována k výstavbě.“

První světová válka výstavbu školní budovy zpomalila. K dostavbě došlo až ke konci války, kdy budova začala sloužit jako vojenský lazaret. Až v roce 1928 naplnila svůj původní účel vzdělávání, a byla otevřena jako německá škola. Od té doby se zde vyučují číšníci a kuchaři.

„Vyučuje se stále ve stejné budově, ale v jiných učebnách. Vše jsme předělali a zrekonstruovali hlavně v devadesátých letech. Dříve se učilo ve všech patrech. Dokonce tady byl v sedmdesátých, šedesátých letech internát a velký balneo provoz, který patřil pod Technické služby Mariánské Lázně. Byly to jediné vanové lázně tenkrát,“ uvedl Jiří Chum.

O dlouhé historii školy se mohou dozvědět z mnoha připravených materiálů i návštěvníci sobotních oslav, které bude doprovázet také bohatý program. „Návštěvníci se setkají s bývalými učiteli, provozními zaměstnanci a absolventy naší školy. Následovat bude výstava dovedností našich žáků a učitelů. Budou zde také historické dokumenty, které vystavujeme pouze při jubilejních výročích,“ doplnil ředitel školy.

Oslavy k devadesátému výročí založení školy začínají v sobotu v 10 hodin dopoledne. Vrcholem pak bude slavnostní společenský večer s degustační nabídkou jídla.

autoři: Ivana Sedláčková , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio