Středeční Noční Linka: Hluk, nebo ticho? Co lahodí vašim uším?

27. červenec 2022

Hluk „vyrobíme“ poměrně snadno, stačí na vesnici pustit cirkulárku nebo sekačku, ve městě zase v paneláku „vytočit“ muziku pěkně naplno. Zato vyrobit ticho je velmi těžké, ne-li nemožné. Žijete v hlučném prostředí,  nebo si užíváte ticha? Je vám příjemné být v naprostém tichu jen sami se sebou, nebo potřebujete mít kolem sebe stálou zvukovou kulisu a bez ní byste se necítili dobře? Co vyhovuje vašemu naturelu a vašim uším?

Zvuky příliš časté, příliš silné nebo vyskytující se v nevhodnou dobu a situaci označujeme jako hluk. Hluk je každý nechtěný zvuk (bez ohledu na jeho hlasitost), který má rušivý nebo obtěžující charakter, nebo který má škodlivé účinky na lidské zdraví. Hluk totiž může způsobit řadu zdravotních problémů, neboť sluch je velmi citlivý a lehce zranitelný smysl. Nadměrný hluk může dočasně přerušit nervové spoje mezi vláskovými buňkami ve vnitřním uchu a sluchovým nervem a tím způsobit poruchu sluchu dočasnou nebo i trvalou. Bylo přitom zjištěno, že posun prahu slyšení začíná už na hladinách hluku překračujících 80 dB! Hladina akustického tlaků zvuků v našem okolí se pohybují od cca 30 dB (les, tiché místo v přírodě), až po cca 140 dB (start tryskového letadla, práh bolestivosti). V tiché místnosti se zvuk pohybuje okolo 40 dB, v blízkosti rušné hlavní silnice mezi 70 – 85 dB.

A pozor! Uši si na hluk nemohou zvyknout! Tento typický argument mnoha fanoušků hlasité hudby je naprostý nesmysl. Hlasitá hudba může poškodit sluch každého člověka a sluch si nelze proti tomuto poškození otužovat.

Spustit audio