Strany v Karlových Varech začaly jednat o programu a obsazení postů

9. říjen 2018 07:30

Vítězné strany a hnutí v Karlových Varech začínají jednat o programových shodách a personálním obsazení vedení města. Hnutí ANO se dohodlo s Karlovaráky a ODS, že vytvoří koalici. Strany nyní připravují své koaliční priority a vybírají, kdo je v radě a na místech náměstků bude zastupovat.

Podle předsedy a lídra Karlovaráků Josefa Märze by na místě jednoho ze dvou náměstků, které má hnutí získat, měla zasednout Hana Zemanová. „Má už z předchozí doby zkušenosti se správou městského majetku, takže bychom rádi, pokud by v tom mohla pokračovat. Druhého náměstka vybereme až podle toho, jaká oblast nám připadne," řekl März.

I když si budoucí koaliční strany nedaly žádný konkrétní termín, do kdy by měla jednání skončit, podle Märze by to mohlo být do dvou týdnů.

ODS by měla v radě získat jedno místo, které bude zároveň spjato s funkcí náměstka. Podle krajského předsedy ODS Jiřího Vaněčka jej obsadí Petr Bursík, lídr kandidátky, i když jej ve volbách počtem hlasů přeskočil Jiří Brdlík ze čtvrtého místa.

Petr Bursík se v posledních letech ve městě věnoval přípravě územního plánu. Podle Vaněčka by tak bylo dobré, pokud by náplň Bursíkovy práce odpovídala jeho odbornosti.

Volby v Karlových Varech vyhrálo ANO, má 12 mandátů

Krajský štáb hnutí ANO se raduje z výsledků voleb v Karlových Varech. Na snímku je kandidátka na primátorku Andrea Pfeffer Ferklová (vlevo) a karlovarská hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (vpravo)

Komunální volby v Karlových Varech vyhrálo ANO, získalo 12 mandátů v zastupitelstvu, které má 35 členů. Druzí skončili Karlovaráci s osmi mandáty. Třetí KOA bude mít pět zastupitelů, stejně jako Piráti. Tři zastupitele získala ODS a dva má KSČM. Voleb se zúčastnilo 37,61 procenta voličů.

Ve volbách o víkendu vyhrálo v Karlových Varech hnutí ANO. Podle předběžné dohody by mělo získat pět míst v devítičlenné radě, funkci primátora a jednoho náměstka. ANO má ve 35členném zastupitelstvu 12 mandátů. Na druhém místě skončilo hnutí Karlovaráci s osmi mandáty. ODS, která kandidovala společně se Stranou soukromníků a Mladými konzervativci, získala tři mandáty.

Karlovarská občanská alternativa (KOA) dosavadního primátora Petra Kulhánka získala ve volbách letos jen pět mandátů, stejně jako Piráti. Do zastupitelstva se dostali ještě komunisté s podílem hlasů 5,06 procenta a dvěma mandáty.

V Sokolově vzniká koalice ANO, ČSSD, Hnutí pro Sokolov a KSČM

Sokolov zřejmě v následujících čtyřech letech povede stejná koalice jako dosud, ANO s ČSSD, Hnutím pro Sokolov a KSČM. Změní se jen poměry zastoupení jednotlivých stran, řekl lídr vítězného ANO Erik Klimeš. O konkrétních lidech budou podle něj strany tento týden jednat.

„Koalice už je prakticky domluvená. Složení stran bude stejné jako dosud. Personální otázky budeme řešit až v průběhu týdne," potvrdil Klimeš. S výsledkem voleb je podle něj strana spokojena.

Do druhého kola senátních voleb v Sokolově postupují Balatka a Oulehlová

senat_15_02_2018_9_180215-213540_ako.jpg

Do druhého kola senátních voleb ve volebním obvodu Sokolov postoupili geodet a bývalý krajský zastupitel Miroslav Balatka (STAN) a místostarostka Sokolova Renata Oulehlová (ANO). Druhé kolo se koná za týden.

Komunální volby v Sokolově ANO vyhrálo s 23,9 procenta hlasů. Bude mít v zastupitelstvu sedm mandátů, o jeden více než před čtyřmi lety. Druhé skončilo Hnutí pro město Sokolov s 19,54 procenta hlasů a šesti mandáty. Třetí ČSSD v čele se současným starostou Janem Pickou proti roku 2014 výrazně ztratila, získala jen 14,92 procenta a čtyři mandáty. Dvě křesla v zastupitelstvu získali komunisté s 8,95 procenta hlasů.

Zastupitelstvo v Sokolově má 27 členů. Koalice v něm zřejmě bude mít 19 hlasů. V opozici zůstanou Piráti s podporou STAN, kteří v Sokolově kandidovali poprvé a získali 14,37 procenta.

Hnutí ANO bylo v Sokolově úspěšné i v prvním kole senátních voleb. S druhým nejvyšším počtem hlasů postoupila do druhého kola dosavadní místostarostka Renata Oulehlová, která současně získala i nejvíc preferenčních hlasů v komunálních volbách.

V Chebu začalo jednání o široké koalici, i když má vítěz většinu

V Chebu začalo vítězné hnutí Volba pro město (VPM) jednat se třemi dalšími subjekty o vzniku možné koalice. Sama VPM má přitom po volbách 17 ze 30 míst v zastupitelstvu. Podle lídra kandidátky VPM Antonína Jalovce ale širší koalice nabídne více nápadů i lidí.

„Zástupci VPM, Koalice pro Cheb, České pirátské strany a Hnutí 2018 deklarovali ochotu o koalici jednat a vyjednávací tým VPM se s nimi během první poloviny týdne sejde k dalším jednáním, kde už rozebereme možné varianty koaliční spolupráce," uvedlo hnutí VPM na svém facebookovém profilu.

V Chebu skončilo za VPM hnutí ANO, které mělo dosud starostu. Získalo nyní ale jen pět mandátů. Na třetím místě skončila v Chebu KSČM se dvěma mandáty, Piráti s také dvěma mandáty, stejně tak jako Koalice pro Cheb. Pětiprocentní hranici překročilo ještě Hnutí 2018 s jedním mandátem a Sdružení KDU-ČSL, ODS a nezávislých kandidátů také s jedním mandátem.

Pokud by v Chebu vznikla koalice VPM, Pirátů, Koalice pro Cheb a Hnutí 2018, měla by v zastupitelstvu 22 mandátů.

autor: Zdeněk Trnka | zdroj: ČTK
Spustit audio