Štrachanda je poctivé staročeské jídlo. Vyštrachejte něco v lednici a dejte se do vaření

Pokrm pochází z jihozápadu Čech a z Domažlicka. Je to výborné jídlo, vhodné pro toto zimní období. Když k němu přidáme salát ze zelí, ať hlávkového nebo ještě lépe kysaného, budeme mít i dost vitamínu C.

Ingredience
  • 600 g vařených brambor (6 středně velkých brambor)
  • hrst sušených hub předem namočených
  • 1 cibule
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce pšeničné krupice
  • 150 g šunky nebo uzeného masa
  • 70 g škvarků
  • 2 vejce
  • 5 lžic smetany
  • kmín, majoránka, sůl
  • Na vymazání a vysypání pekáče: sádlo (olej, máslo)
  • strouhanka

Nadrobno nakrájenou šunku nebo uzené maso spolu s jemně nakrájenou cibulí a škvarky krátce osmahneme na oleji. Osolíme, přidáme vymačkané namočené houby, kmín, prolisovaný česnek, majoránku a promícháme. Vařené brambory necháme prochladnout, pak je oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Pekáček nebo zapékací misku vymastíme a vysypeme strouhankou. Celé dno pekáče nebo zapékací mísy poklademe plátky brambor. Na ně rozprostřeme směs šunky, hub, cibule, škvarků a koření. Na tuto směs položíme zbylé plátky brambor. Ve středně vyhřáté troubě zapečte při 180 °C asi 10 minut. Potom pokrm zalijeme smetanou rozmíchanou s vejci a krupicí a zapečeme dozlatova.

K tomuto výbornému jídlu se hodí zeleninové saláty nebo nakládaná zelenina. Komu by se nechtělo brambory krájet, může je rozstrouhat nebo prolisovat. Ostatní postup je stejný.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.

Iva Jonášová, ředitelka Vývoje a výroby

citlivy_clovek.jpg

Citlivý člověk

Koupit

Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.