Stovky uprchlíků si musí hledat nové ubytování. Hotely potřebují uvolnit kapacitu

27. duben 2022 09:30

V Karlovarském kraji našlo zázemí už víc než 12 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Přibližně 500 z nich ale bude muset během května své dosavadní ubytování opustit. Bydlí totiž v hotelech, které své kapacity budou potřebovat pro turisty.

Penziony a hotely v Karlovarském kraji se připravují na novou turistickou sezonu. To znamená, že se několik stovek uprchlíků z Ukrajiny bude muset přestěhovat. Ubytovací zařízení, kde našli dočasný azyl, budou totiž své kapacity potřebovat pro turisty.

Například v Penzionu u Námořníka na okraji Františkových Lázní bydlí 23 uprchlíků. Ubytování tam mají zajištěné do poloviny příštího týdne. „Potřebujeme to uvolnit. Blíží se turistická sezona a ten penzion nás všechny živí,“ potvrdila PR manažerka penzionu Nell Fantysová.

Podle odhadů kraje by do konce května mělo své dosavadní ubytování opustit zhruba 500 uprchlíků. Pokud si uprchlíci nenajdou vlastní bydlení, s ubytováním jim pomůže Krajské asistenční centrum pomoci. Volných kapacit má zatím kraj dost, největší nápor ale očekává na konci června.

„Člověk, který o to ubytování přijde, se musí vrátit do KACPU. Tam se s ním řeší nová možnost ubytování. Nemusí jít už o penziony a hotely, ale o jiné typy ubytování. Například internáty, nebo v nejhorším případě tělocvičny v jednotlivých obcích,“ řekla mluvčí kraje Jana Pavlíková.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio