Stovky metrů sítí mají ochránit vzácnou krkonošskou přírodu od turistů

12. červen 2021 15:36

Strážci krkonošského národního parku obsadili vrchol Sněžky. Jejich úkolem je nainstalovat stovky metrů ochranných sítí. Ty mají turistům znemožnit vstupovat mimo značená místa a ničit vzácnou přírodu. Rozmísťování zábran sledovala na místě reportérka Kateřina Kohoutová. 

Stojím přímo na vrcholu Sněžky a pracovníci Správy Krkonošského národního parku teď vynáší od horní stanice lanovky materiál. Jsou to dřevěné i železné sloupky a také přes kilometr ochranných sítí. Právě tady začíná samotná instalace zábran.

Správa KRNAP původně neplánovala sítě na vrchol Sněžky v letošní sezóně dávat. Proč změnila názor?

Ještě před několika dny jsem s ochránci přírody mluvila a opravdu neměli stoprocentně v plánu zábrany a sítě nainstalovat. Chtěli dát turistům šanci, aby se mohli kochat rozhledy z naší nejvyšší hory bez jakýchkoliv omezení.

Čtěte také

Ale bohužel právě chování některých návštěvníků národního parku přesvědčilo Správu KRNAP o tom, že zábrany jsou nutné a zapotřebí.

Stačilo pěkné a slunečné počasí a na hřebeny Krkonoš, zejména o minulém víkendu, dorazila spousta lidí. A někteří neváhali překročit železné řetězy, které jsou tu instalovány standardně, a usedli na vzácné alpinské trávníky nebo si na nich dokonce rozdělali deku a uspořádali piknik.

Nebylo ani výjimkou, že někteří jedinci lezli na kameny a skály, a to je podle ochránců přírody opravdu nepřípustné.

Toto místo patří k jednomu z nejnavštěvovanějších v celé republice. Je možné počty turistů nějak regulovat?

To je hodně složité, protože počty lidí, kteří na Sněžku v létě za pěkného počasí vyráží, jsou v posledních letech velmi vysoké. V těch nejexponovanějších dnech sem dorazí i 10 tisíc lidí. Plus musíme připočíst turisty, kteří se na vrchol nechají vyvést lanovkou.

Čtěte také

Lanovka z české strany má danou kapacitu, to se ovšem nedá říct o lanové dráze z polské strany Sněžky. A právě polských turistů je potom na vrcholu opravdu hodně.

Vedení národního parku se sice snaží nalákat turisty na nové aktivity a na jiné zajímavé lokality v Krkonoších, různé naučné stezky nebo atraktivní místa v nižších partiích hor, ale návštěvníky lákají zejména hřebeny a nejvíc vrchol Sněžky.

Spustit audio

Související