Stovky druhů fuchsií, růží i muškátů můžete obdivovat v zahradě manželů Suchardových v Újezdci u Syřenova

18. červenec 2020

Už asi čtvrt století pěstují a šlechtí manželé Suchardovi květiny, zejména pak fuchsie. Vždy jednou za rok otevírají své květinové království v Újezdci u Syřenova na Semilsku veřejnosti. Obdivovat, nakoupit, nebo se zeptat na radu se letos lidé můžou až do neděle 19. července.

Květinovou zahradu Jany Suchardové tvoří stovky druhů fuchsií, ale i růže nebo muškáty. Všechny květy snad nejde ani spočítat. „Ani nevím, kolik jich tu mám celkem. Ale fuchsií tady je kolem šesti set kultivarů," komentovala pěstitelka.

Nejstarší výpěstky v zahradě jsou poměrně vysoké. „Jsou to už kolem dvaceti let staré stromky. Protože, když jsem si ty rostlinky nakoupila, neznala jsem to a bála jsem se je seříznout, vyrostly všechny do výšky," popsala Jana Suchardová. Dnes všechny  květiny zastřihává obyčejnými zahradnickými nůžkami, a když je sucho, kropí je hadicí. Zalít celou zahradu jí prý trvá asi tři hodiny.

Půvabné tanečnice u Suchardů

Mnoho návštěvníků jezdí k paní Suchardové pro rady, jak správně pěstovat. Jiní se jen přijedou opájet tou kvetoucí krásou. „Zrovna jsem si tipovala, kolik vlastně druhů fuchsií tady může být. To bude snad stovka. Je to neuvěřitelné, obdivujeme to. Klobouk dolů před pěstiteli," neskrývala svůj obdiv jedna z návštěvnic.

Nová generace pěstitelů rodiny Suchardových

A má zahradnice z Újezdce nějakou nejoblíbenější fuchsii? „Mám. Už mám poslední rostlinu, měla jsem dvě. Sháněla jsem ji léta. Mám ji už od svých začátků. Je krásná a neobvyklá, jmenuje Abigail. Ona totiž vypadá jako orchidej. Taková něžná," ukázala redaktorce svou favoritku Jana Suchardová, které s péčí o zahradu pomáhá i její manžel Pavel. Své zkušenosti s pěstováním fuchsií už paní Suchardová začíná také předávat své dceři, aby tak v této ušlechtilé zálibě mohla pokračovat.

autoři: Kateřina Kohoutová , reČRoL | zdroj: Český rozhlas Hradec Králové
Spustit audio

Související