Stojany s dezinfekcí, roušky a odstupy. Na nová pravidla si zvykají i návštěvníci bazénů a koupališť

Plavecké areály se znovu otevřely tento týden v rámci poslední velké vlny rozvolňování protikoronavirových opatření. Pozvolna se vrací plavci i do krytého bazénu a na koupaliště v Plzni na Slovanech.

Vchody do krytého bazénu v Plzni na Slovanech jsou kvůli rekonstrukci teď uzavřené. Návštěvníci musí využít jeden ze dvou venkovních vstupů přes venkovní koupaliště, to i v případě, že jdou do krytého bazénu. Potom následuje klasický postup, zakoupení vstupenky, šatna a sprcha. Změnou je povinná ochranná rouška a dezinfekce rukou.

Další protikoronavirovou novinkou v bazénu je hlasová smyčka, která zní z amplionů a upozorňuje návštěvníky na to, jaká pravidla musí v areálu dodržovat

Nejen kvůli současným vládním nařízením, ale i kvůli rekonstrukci, nejsou teď v provozu všechny atrakce. „Vypnuté jsou divoká řeka, relaxační bazén a vířivky. Byť by vířivky mohly být zapnuté, narazili jsme na problém hlídání rozestupů mezi návštěvníky a vyhánění ven těch, kteří by daný limit překračovali. Tak jsme se rozhodli tuto atrakci raději neotevřít. V provozu je naopak tobogán,“ uvedl ředitel bazénu Tomáš Kotora.

Přibalte i ochrannou roušku

Další protikoronavirovou novinkou v bazénu je hlasová smyčka, která zní z amplionů a upozorňuje návštěvníky na to, jaká pravidla musí v areálu dodržovat. Jak je to s nošením roušek v bazénu, vysvětlil Tomáš Kotora: „Samozřejmě zaměstnanci jako jsou plavčíci, popřípadě uklízečky nebo naši trenéři už roušku mít nemusí, protože jsou celý den ve vlhkém prostředí. Návštěvník, pokud nejde plavat k vodě, tak by jí měl mít.“

Podle vládního nařízení smí do bazénu v jednu chvíli maximálně 300 osob. To kontrolují pracovníci bazénu. Návštěvníků ale zatím chodí méně. „Za první den přišlo celkem 173 lidí, další den už jich bylo 197. Takže se to pozvolna zvyšuje. Kapacita byla i 3 700 lidí za den. Návštěvnost se pomalu vrací, ale opravdu jen pomalu,“ uzavřel Tomáš Kotora.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio